Mariëlle Spierings en Marieke Heinsbergen
Mariëlle Spierings en Marieke Heinsbergen Foto: Martin Prick

Buurtvereniging ‘Over de Brug’ in Beek en Donk stopt haar activiteiten

Human Interest

Beek en Donk - Na bijna zestig jaar bestaan te hebben, stoppen de twee overgebleven bestuursleden met de, volgens hen, oudste buurtvereniging van Laarbeek. Buurtvereniging ‘Over de Brug’ uit Beek en Donk stopt namelijk met haar activiteiten.

Oorspronkelijk is deze buurtvereniging ontstaan omdat er een onvrede bestond bij alle bewoners van de Mgr. Verhagenstraat en een gedeelte van de Bosscheweg, Julianastraat en Tuinstraat. Ze voelden zich achtergesteld. Op Donk werd van alles georganiseerd en er werd gebouwd, maar het gedeelte over de Donkse brug hing er eigenlijk maar ‘een beetje bij’. Ze voelden zich minder belangrijk. Reden voor Huub Klomp en Jan van der Vorst om een vereniging op te starten en wat meer leven in de brouwerij te brengen. Er werd voor alle leeftijdsgroepen wat georganiseerd. Zo gingen de kinderen tot 12 jaar naar de speeltuin in Wanrooij en werd er voor ‘Gehuwden en ongehuwden van 35 jaar en ouder’ een feestavond georganiseerd. In de notulen van de jaarvergadering op 25 januari 1995 staat bijvoorbeeld de zin: ‘Kan de datum van de feestavond niet omgeroepen worden op Radio Kontakt, dit in verband met mogelijke inbrekers?’ Een ander feit: In augustus 1966 vertrokken alle kinderen van de buurt met bussen naar de Efteling. Er werd verzameld voor het huis van Kapper Donkers.

Speeltuin
Midden jaren 1980 kwam de voorzitter van het eerste uur Huub Klomp bij de nieuwe voorzitter Jan van de Molengraaf met een beroerde mededeling. Er was veel te weinig geld in kas. De vereniging moest opgeheven worden als het zo doorging. Jan organiseerde toen de eerste van een aantal jaarlijkse rommelmarkten in de Julianastraat. Deze brachten flink wat geld op en de club was gered! Later is één van de nieuw aangestelde bestuursleden er nog eens met de toen goed gevulde kas vandoor gegaan. Erg mooi was ook het speeltuintje, dat in de tuin lag van Alex van Thiel, de directeur van Thibodraad. Veel kinderen hebben er naar hartenlust gespeeld, totdat mensen ‘van buiten’ begonnen te klagen over het geluid. De ‘vergunning van de familie Van Thiel’ voor het speeltuintje werd toen snel ingetrokken.

Barbecue
In de tegenwoordige tijd is er weinig belangstelling voor alles dat wordt georganiseerd. De barbecue wordt nog wel goed bezocht, maar voor het organiseren van andere zaken is weinig tot geen belangstelling. Mariëlle Spierings (voorzitter) en Marieke Heijnsbergen (secretaris/penningmeester) hebben daarom op een ledenvergadering voorgesteld om de buurtvereniging op te heffen. Mede door de aangescherpte regels vanuit de bank en de uitgebreide verantwoordelijkheden is het niet meer aanlokkelijk de vereniging te laten voortbestaan. Besloten is nu dat deze sluiting doorgaat. Van het geld, wat nog in kas is, wordt er nog een paar keer de jaarlijkse barbecue georganiseerd. Als het geld op is moeten de bezoekers een eigen bijdrage doen. “Die barbecue vindt iedereen erg leuk”, zeggen de beide aftredende bestuursleden, “Die houden we erin!”

Het eerste notitieblokje uit 1964