Afbeelding
Foto:

Family Farming bij Harold en Renate in de achtertuin

Human Interest

Mariahout - Sinds 2022 zijn Harold en Renate de Louw bezig om op een natuurlijke manier hun eigen voedsel te verbouwen. Op een kleinschalige circulaire manier met minimale inzet van arbeid en middelen proberen ze in een deel van hun eigen levensonderhoud te voorzien. Daarbij maken ze gebruik van het natuurlijke gedrag van dieren in een evenwichtig ecosysteem.

Nieuwsgierig komen twee varkens even kijken. Vandaag trekken Bertha en Staartje zich liever terug in hun hok, terwijl ze gisteren in het zonnetje een modderbad namen. Kippen scharrelen rond een verplaatsbare, zelfgemaakte kippenkar. Ideaal als kippenhok, maar ook makkelijk te verplaatsen om steeds een nieuwe scharrelplek te creëren. Vier schapen staan hoogzwanger in de stal. De dieren komen ook in de groene omgeving waarover Harold en Renate enthousiast vertellen.

Voorzien in eigen levensonderhoud
“Het is een geweldige hobby”, vertellen Harold en Renate. “Doel is om zoveel mogelijk eigen voedsel te verbouwen, maar daarbij ook rekening te houden met het leven om ons heen.” Met allebei een baan gebeuren Family Farming en bijbehorende cursussen in de vrije tijd. Een project zoals dit start je niet als er geen liefde is voor de natuur. Al vroeg werd ‘het zaadje’ geplant. Harold leerde als tiener op school door een leerkracht bewust naar de natuur te kijken en Renate had een enthousiaste vader die waarschijnlijk zijn dochter met het virus besmette. Via het project willen ze anderen adviseren en educatie geven. Renate, die juf is, maakt oorwormenpotjes met de Mariahoutse klusklas van de basisschool. Als ze eenmaal aan fruitbomen gehangen worden, nestelen daar oorwormen in die schadelijke insecten opeten.

Family Farming in stapjes
Harold en Renate gaan niet over een nacht ijs. Afgelopen twee jaar hebben vooral in het teken gestaan van voorbereidingen. Zo werden twee gigantische watertanks ingegraven om het regenwater, geschikt voor irrigatie, op te vangen. Op de Mariahoutse zandgrond maakten ze stroken voor verschillende gewassen. Er kwamen halfstam-fruitbomen, die laag genoeg zijn om het fruit makkelijk te plukken, maar hoog genoeg om de schapen van fruit en bladeren weg te houden. Een voedselstrook met verschillende lagen waar allerlei eetbare producten uit voort komen. Een heg speciaal voor de vogels die vruchten en zaden kunnen snacken. Wilde bloemen en bodembedekkers zorgen voor allerlei insecten en binnenkort wordt er ook nog een insectenhotel geplaatst door de klusklas. Nu is het grootste gedeelte van het kavel kruidenrijk grasland, maar als de bodemkwaliteit goed is maakt het echtpaar acht vakken als moestuin. Daar kan met behoud van bodemkwaliteit groente worden verbouwd. Harold en Renate hebben respect voor boeren die vanwege kostwinning vaak andere keuzes moeten maken dan zij doen. “Bij ons mag het mislukken”, vertellen ze. Deze hobby levert de twee veel meer op dan hun eigen voeding.