Afbeelding

Kinderdagopvang De Raagten volgt de visie van pedagoog en kinderarts Emmi Pikler

Kinderen & Tieners advertorial

Beek en Donk - Toen het team van kinderopvang De Raagten een babycursus volgde over de visie van pedagoog en kinderarts Emmi Pikler, werden volgens pedagogisch medewerker Marieke Terlouw de ogen geopend. “We waren meteen erg enthousiast en hadden een gevoel van ‘dit is het gewoon’.” De methode, gebaseerd op de visie dat kinderen het beste leren door zelf te ontdekken en dat je ze daarin op verschillende wijzen kunt stimuleren, past helemaal bij de visie van De Raagten. Marieke: “We zijn voor onszelf gaan kijken welke punten uit de methode voor ons goed zouden kunnen werken en hebben de veranderingen toen meteen doorgevoerd. Wij zijn zo enthousiast dat we niet meer anders willen.”

Lage meubeltjes
Een van de dingen die snel werden aangepast zijn de meubeltjes. “Jaren geleden zijn in de kinderopvang de lage meubels veelal vervangen voor normale meubels omdat dat ergonomisch onverantwoord zou zijn”, vertelt Marieke. “Maar Pikler ziet juist heel veel voordelen in die lage meubeltjes en laat zien je met een paar aanpassingen in werkwijze prima ergonomisch kunt werken. Dat we weer terug zijn naar lage meubeltjes vind ik helemaal geweldig!” Volgens Marieke kunnen baby’s die zelfstandig kunnen zitten – met een beetje hulp – al gebruikmaken van de meubeltjes. Zijn de kinderen ietsje groter, dan is het grote voordeel dat ze zelf aan tafel kunnen gaan en zelf weer van de stoeltjes af. Marieke: “Ze pakken bijvoorbeeld iets te spelen en gaan zelf zitten. Eerst moesten wij ze in de stoel zetten, vastmaken en ze later weer losmaken en eraf tillen. Nu kunnen ze het gewoon zelf wanneer ze het zelf willen. Het maakt ze een stuk zelfstandiger.’”

Niet teveel speelgoed
Ook het speelgoed van De Raagten is op de Pikler methode aangepast. Marieke: “We hebben veel speelgoed van hout en stof en vrijwel niets meer op batterijen. Dus meer passief speelgoed waarmee hun zintuigen en fantasie geprikkeld worden en waarmee ze worden uitgedaagd. Natuurlijk hebben we ook gewoon duplo maar we hebben vooral eenvoudig speelgoed waarbij kinderen zelf kunnen ontdekken wat ze ermee kunnen doen.” Ook over de hoeveelheid speelgoed dat wordt aangeboden is nagedacht. “We kiezen ervoor om in de hoekjes wat speelgoed neer te leggen waarmee ze kunnen spelen. Tussen de middag ruimen we het op en dan leggen we er wat anders neer. Dan krijgen ze weer nieuwe prikkels en nieuwe uitdagingen. We hebben gemerkt dat dat echt goed werkt.”

Open dag zaterdag 10 september
Wil je weten hoe deze methode jouw kindje kan helpen in zijn of haar ontwikkeling? Op zaterdag 10 september 2022 is er open dag bij opvanglocatie De Raagten van 10.30 – 13.30 uur. De open dag is bedoeld voor zowel nieuwe ouders als ouders waarvan de kinderen al naar de opvang gaan en ook pedagogisch medewerkers op zoek naar een baan zijn van harte welkom. Tijdens deze dag is er alle tijd om lekker rond te kijken, te praten met onze medewerkers en om kennis te maken met andere ouders. Neem vooral je kind(eren) mee want er is van alles te doen en te ontdekken tijdens de open dag!