Afbeelding

KunstCafé bij expositie ‘Encounters’

Kunst & Cultuur

Beek en Donk - Afgelopen weekeind is de tentoonstelling geopend van Peter Vermeulen en Paul de Maat in ‘t Oude Raadhuis in Beek en Donk. Getoond worden installaties en foto’s uit hun gezamenlijk project ‘Encounters 2021’. Een project waarbij het hergebruik van materialen centraal staat.

In de onderruimte hangen enkele fotostillevens in hergebruikte oude lijsten van de hand van Peter Vermeulen, en zodra u bovenkomt in de expositieruimte, vallen de plastische werken op. Zo is er een ladder die hoe hoger hoe mooier wordt, maar haalt iedereen die bovenste tree? En wie is die persoon die halverwege is, en zelf ook een ladder bij heeft? 

Ook is er een wereld die gekooid is door ‘Corona’. Maar bij een ander project breekt de kooi toch open. Er glooit hoop, maar wat zie jij in alle werken? In de andere zaal valt de wisselwerking in de fotostillevens en de plastische werken op. Dit door het hergebruikte materiaal van de lijsten, maar soms is het onderwerp ook in een plastiek verwerkt. Ook is in de ruimte een fotocollage uit de serie ‘de Onderstroom’. 

De foto’s zijn weer van de hand van Peter, en dit keer met Paul in diverse settings als onderwerp. Als je de beide heren spreekt en vraagt naar de bedoeling of betekenis van hun werken, zowel de plastische 3-D werken als ook de foto’s, komt hun Helmondse humor steeds weer naar voren. Maar je ziet ook hun oog voor detail en hun beider perfectionisme. Alle werken zijn tot in detail uitgewerkt in hun twee ateliers die zich op 300 meter van elkaar bevinden in Helmond. De samenwerking is ontstaan uit een kunstontmoeting in de kunstkring van het Helmondse, maar heeft door de jaren heen veel opgeleverd, en is nu dus ook in Laarbeek te bewonderen op zaterdagen en zondagen tot en met 27 februari.

Ook kunt u zich aanmelden voor het KunstCafé op donderdagmiddag 17-02 van 14.00 tot 15.30 uur, waarbij beide heren u alle achtergronden en over hun ideeën uitweiden. U kunt zich aanmelden vóór 13 februari via info@oudraadhuis.nl of 0492-380263.