Afbeelding

Seniorenvereniging Beek en Donk start nieuwe serie kunstlezingen met Gustav Klimt

Kunst & Cultuur

Beek en Donk - Hij kwam uit Wenen, de wereldberoemde schilder Gustav Klimt (1862-1918). Maar verwacht van de lezing van Dr. Ger Jacobs geen Weense avond met Wein, Weib und Gesang. Het werk van Gustav Klimt is allesbehalve Wiener Lustigkeit und Heiterkeit. Nee, het wordt eerder kijken naar listen in plaats van lusten, naar opstandigheid in plaats van volgzaamheid, naar eigenwijsheid in plaats van burgerlijke braafheid, naar openlijke erotiek in plaats van 19e eeuwse preutsheid en zelfs naar een vleugje pornografie.

Misschien is Gustav Klimt wel de meest populaire schilder van de 20e eeuw. Populairder dan Picasso, Dali, Warhol of Beuys, tenminste wanneer je de populariteit afmeet aan het gebruik of misbruik in de reclamewereld. Zijn werken zijn immers niet alleen bekend van de ontelbare posters, maar ook van bekers, t-shirts, tasjes, schrijfmaterialen, handdoeken en borduurpatronen. Klimt steekt wat de commercie betreft veel van zijn collega’s naar de kroon. De belangrijkste oorzaak daarvan is de vrouw die hij steeds afbeeldt. De typische Klimt-vrouw, de femme-fatale die tegelijk aantrekkelijk en onbereikbaar is. 

Wie was zij? Klimt keek naar de vrouw, niet als het toen ter tijd bekend staande zwakke en afhankelijke schepsel dat noodzakelijk was voor het voortbestaan van het ras. Hij zag eerder een zelfstandig en puur zinnelijke verschijning met genot en pijn, met leven en met dood. 

Ger Jacobs neemt u mee naar het Wenen van het einde van de 19e eeuw. De seniorenvereniging Beek en Donk heet u welkom op 20 oktober in het Ontmoetingscentrum, aanvang 14.00 uur. Prijs leden €5,00 en niet leden €6,50, dit is inclusief een kopje koffie of thee.