Afbeelding
Foto:

Seniorenvereniging Beek en Donk organiseert kunstlezing over Yinka Shonibare

Kunst & Cultuur

Beek en Donk - Misschien nooit van gehoord, of enkele jaren geleden gezien bij zijn tentoonstelling in de Helmondse Kunsthal. Dat was een unieke expositie, want zijn beelden zijn te bewonderen in bijna alle grote musea voor moderne kunst over de hele wereld. Hoort Museum Helmond daar dan ook bij? Eigenlijk wel, want de beelden van Shonibare zijn aangekleed met Vliscostoffen: ‘made in Helmond’. Daarom was de tentoonstelling voor mensen uit Helmond en omgeving ook een soort van thuiskomen. 

Maar die stoffen zijn toch eerder bedoeld voor schorten en doeken, later voor de jurken van prachtige Afrikaanse vrouwen en nog later lopen er mannequins in rond op de catwalks van de wereld. Maar in een museum, dat is even wennen. Sonibare ontwerpt installaties met mensen gekleed in Vliscostoffen met scènes uit schilderijen, uit de geschiedenis of de religie. Niet zelden toont hij zich een scherpe criticus van de huidige tijd. Yinka Shonibare is een Afrikaanse kunstenaar uit het postmoderne kunstcircuit. Hij werkt keihard, maar laat zich gelijktijdig zien als een opgetutte Victoriaanse dandy die zich met gemak en dedain laat fotograferen omringd door blanke dienstbodes. Een andere keer zie je hem gedistingeerd gekleed in een mooi pak om zich te laten interviewen. In Londen leidt hij, met de precisie van een hedendaagse handelsonderneming een atelier met tientallen medewerkers. Hij is het middelpunt van een schare bewonderaars. Met de flair van een kosmopoliet en prettig eigengereid laat hij zich alle aandacht welgevallen, waarbij hij terdege beseft dat zijn gasten aan zijn lippen hangen. Hij is een hedendaagse postmodernist en de tegenhanger van de stereotype gekwelde kunstenaar die met een alpinopetje op zijn hoofd een armoedig en koud zolderkamertje bewoont en daar al zijn frustratie verdrinkt met een fles slechte wijn. 

De wereld van Shonibare wekt verbazing, bewondering en soms ook afschuw. Het is een wereld die kunsthistoricus Dr. Ger Jacobs in de laatste lezing van dit seizoen gaat toelichten. U bent van harte welkom op donderdag 16 februari in het ontmoetingscentrum om 14.00 uur. Kosten voor leden van de seniorenvereniging €5,00, niet leden betalen €6,50.