Afbeelding

Concert Exotique in het Anker

Muziek

Concert Exotique in het Anker


Beek en Donk - Op zaterdag 16 november neemt Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning, samen met de Gildenbondsharmonie uit Boxtel, het publiek mee op een muzikale wereldreis met een ‘Concert Exotique’. Om 20.00 uur zit O&U onder leiding van Fried Dobbelstein klaar op het podium. Zij openen het programma met Manhattan Symphony van de Franse componist Serge Lancen.


De componist beschrijft in dit werk de indrukken die hij opdeed bij een bezoek aan New York, zoals de eerste aanblik van de bekende skyline van Manhattan, een wandeling in Central Park en de gezellige drukte van Broadway. Vervolgens voert de reis terug naar Europa. Joaquín Turina schreef in 1919 het werk Danzas Fantásticas, drie dansen in verschillende Spaanse stijlen: een ‘jota’ uit Aragon, een Baskische ‘zortziko’ en een Andalusische ‘farruca’. Het programma voor de pauze wordt afgesloten met de Armeense Dansen van Alfred Reed, een sfeervol stuk gebaseerd op een aantal Armeense volksliederen.

De Gildenbondsharmonie uit Boxtel is al vaker te gast geweest in Beek en Donk. Ditmaal zal het orkest, onder leiding van dirigent Sander Teepen, de ouverture La Forza Del Destino van Giuseppe Verdi ten gehore brengen. Vervolgens staat een werk van H. Owen Reed op het programma. Net als Serge Lancen legde hij zijn indrukken van een exotische bestemming vast in La Fiesta Mexicana. De drie delen van het werk zijn een weergave van de vele facetten van een religieuze feestdag, zoals de plechtige mis maar ook het uitbundige ‘carnival’ dat erop volgt. Tot slot keren we terug naar Spaanse sferen, maar nu door de ogen van de Russische componist Nicolaj Rimski-Korsakov. Hij baseerde Capriccio Espagnol op levendige Spaanse volksmelodieën.

Beide orkesten zullen hun best doen om het druilerige herfstweer te verdringen met dit exotische concert. Het concert vindt plaats op zaterdag 16 november om 20.00 uur in Muziekcentrum Het Anker. Kaarten à €7,50 zijn op vrijdagavond te koop in het Anker of telefonisch te bestellen via Zus van Eerd, tel. 0492-461482.