Lezing over de Bokkenrijders

NULL

Lezing over de Bokkenrijders


Beek en Donk - Op de Heemavond van Heemkundekring De Lange Vonder uit Beek en Donk wordt maandag 20 januari door Ton van Reen een lezing gehouden over de Bokkenrijders. De Bokkenrijders spreken nog altijd een grote rol in de verbeelding van de mensen. Nog altijd worden er verhalen verteld over Nolleke van Geleen, over Geerlingh met de dode hand, Schinderhannes, en Jan de Lichte.

De bendes van de Bokkenrijders ontstonden vooral door de grote hongersnoden in de achttiende eeuw. Om sterk te staan zouden ze een verbond met de duivel hebben gesloten. In het volksgeloof werd de duivel vaak afgebeeld als een bok met horens. Bij bijeenkomsten die de bokkenrijders vaak ’s nachts hielden, zouden ze als zinnebeeld van hun verbond met de duivel een beeldje van een bok op tafel hebben gezet. Het zou zijn gesmeed van het goud van uit kerken geroofde kelken en monstransen. ’s Nachts zouden de bokkenrijders zich op de rug van bokken door de lucht verplaatsen. Waren het echte misdadigers? Iedereen die in de gewelddadige achttiende eeuw niets had, werd voor galg en rad geboren. Vooral hongerige mensen en verschoppelingen eindigden hun leven aan de galgen die overal in Nederland, België en Duitsland groeiden als strohalmen.

In zijn lezing vertelt Ton van Reen over de opkomst en ondergang van de bendes, en over hun invloed op het leven in de achttiende en negentiende eeuw. Om het verhaal aanschouwelijk te maken, toont hij tijdens zijn lezing een veertigtal grote platen in kleur met afbeeldingen van de onderwerpen waarover hij spreekt.

Ton van Reen schrijft romans, kinder- en jeugdboeken. Over de Bokkenrijders schreef hij eerder de klassieker DE BENDE VAN DE BOKKENRIJDERS (Uitgeverij De Geus). Het boek werd beroemd door de verfilming voor televisie, een dertiendelige serie die in 1994 in Montreux werd bekroond als beste Europese jeugdserie. De lezing wordt gehouden op 20 januari om 20.00 uur in het Ontmoetingscentrum aan de Otterweg in Beek en Donk.

Voor leden van De Lange Vonder is de entree gratis, niet-leden betalen €2,-.