Afbeelding

Rana Saleh Laarbeeks Kampioen Voorlezen

NULL

Rana Saleh Laarbeeks Kampioen Voorlezen


Aarle-Rixtel – Rana Saleh van OBS Het Klokhuis mag zich Laarbeeks Kampioen Voorlezen noemen. Dinsdagochtend sleepte zij deze prijs in de wacht tijdens de voorleeswedstrijd in De Dreef in Aarle-Rixtel. Rana nam het op tegen drie andere finalisten. Met haar verhaal uit het boek ‘Krassen in het tafelblad’ van Guus Kuijer wist zij de jury te overtuigen. De groep acht leerling stroomt nu door naar de regionale ronde in Goirle.


Plaatselijke ronde
Ongeveer 140 kinderen vullen de zaal in De Dreef. Voor hen staat op het podium een feloranje stoel in de spotlights. Daar moet het gaan gebeuren. Nadat Rana, Kelly, Janne en Riva zowel de schoolronde als de biebronde hebben overleefd, was het nu tijd om te knallen tijdens de ‘plaatselijke ronde’. Riva Bongers beet het spits af met zijn verhaal, maar vooral met zijn opvallende quote: “Lezen is eigenlijk niet echt iets voor mij, maar voorlezen wel.” Hij deed eer aan zijn opmerking.

Biebronde
Later volgden Rana Saleh, Kelly de Louw en Janne van de Tillaart. Handgebaren en opgezette stemmetjes zorgden er mede voor dat het publiek doodstil was. Aandachtig werd er geluisterd en precies dat was het doel van medeorganisator Esther Geuring. Esther is werkzaam bij bibliotheek De Lage Beemden en heeft vanuit deze functie onder andere de locatie, presentatie en het geluid geregeld. De biebronde is nieuw dit jaar. Esther: “Voorgaande jaren deden er meer kinderen mee tijdens deze Laarbeekse Kampioenschappen. We merkten dat de laatste voorlezer niet de aandacht van het publiek kreeg, die hij of zij verdiende. Daarom hebben we besloten een ronde ertussen te plaatsen, zodat het niet zo lang duurt voor de kinderen.”

Jury
Iedere keer als eigen talent het podium op mocht, werden spandoeken geshowd. Gejuich en applaus volgden. Na een, voor het gevoel van de kinderen, eeuwigdurende Annie M. G. Smith-quiz, was de jury klaar met vergaderen. De jury bestond uit Annemie van de Burgt, Susan Fransen en Jacques Kals. Zij hebben alle drie op hun eigen manier een passie voor taal en lezen. “We hebben op heel veel dingen gelet, zoals dynamiek, tempo en of de finalisten het publiek goed aankijken. Rana heeft verdiend gewonnen”, concludeert Jacques.

Nu stroomt Rana door naar de regionale ronde in maart. Mocht zij deze winnen volgt de provinciale ronde en hopelijk staat ze over een aantal maanden op nummer één bij de landelijke finale.