Afbeelding

Koningschieten bij Sint Servatius Gilden Lieshout

NULL

Koningschieten bij Sint Servatius Gilden Lieshout één groot feest



Lieshout – Kermismaandag maakte het Sint Servatius Gilden Lieshout zich op voor het jaarlijkse Koning schieten. Om 8.30 uur stond het voltallige Gilden in de wolwever bij het koningspaar Ad en Erna Donkers om een laatste vendelgroet te brengen.


Nadat voorzitter Frans Manders mooie woorden had gesproken traden de vendeliers naar voren en zwaaiden met hun vlaggen of het een wedstrijd was, het leek of de vlaggen aan touwtjes zaten, zo gelijkmatig werd er gedraaid. Dit deed de huidige koning goed, temeer omdat hij de vendeliers bijna allemaal had opgeleid. Na deze hulde kreeg Erna een bos bloemen aangereikt uit handen van hoofdman Toon Gevers. En zoals het een goed hoofdman betaamd liet hij het kussen niet achterwege. Hierna werd het tijd voor het ontbijt dat door het koningspaar werd aangeboden.

Het was 9.45 uur toen het gilde zich gereed maakte om naar het gemeentehuis te vertrekken. Het koningspaar zat in een koets getrokken door 2 paarden. De voerman Jos Corsten was hiervoor een dag eerder uit Frankrijk naar huis gekomen dan gepland was. De rest van de Gildebroeders nam plaats op 2 platte wagens die getrokken werd door een tractor, bestuurd door Tiny van Vroenhoven. Op het gemeentehuis werd het Gilden opgewacht door wethouder Tonny Meulensteen die, nadat iedereen plaats had genomen, de oorkonde van de koningsbeker voorlas. Hierna ging de koningsbeker, die gevuld was met kostelijke wijn, langs de Gildebroeders die er voor zorgde dat de bode halverwege weer moest bijvullen. Alvorens de tinnenbekers met wijn werden gevuld nam Jeugdlid Stijn van Vegchel van de gelegenheid gebruik om een zilveren bekerhouder aan te bieden aan broeder Josef. Antoinet van de Laar was de stuwende kracht om een herkenningsteken te laten maken voor de dames van de gildebroeders, zodat zij herkenbaar zijn als ze met het Gilden optrekken. Voorzitter Frans Manders wist de wethouder te overtuigen van de noodzaak, om het Gildeschilderij, geschilderd door Reinier Pijnenburg, op naam van het Gilden te krijgen. Nu hebben ze dit nog in bruikleen, De wethouder zegde toe om zich naar vermogen hiervoor in te zetten. Voor schrijver Piet van der Burgt kwam nog een leuke verassing. Hij kreeg van het Koningspaar een zilveren ganzenveer aangeboden uit waardering voor de vele artikelen die hij in De MooiLaarbeekKrant zet.

Om 11.00 uur werd er weer richting Lieshout getrokken, waar inmiddels bij het Bavaria Brouwerij Café een koffietafel gereed stond. Nadat de inwendige mens was versterkt ging men naar het dorpshuis, waar het koningspaar zoals gebruikelijk een foto maakte bij het Gildeschilderij, dat nu een plekje heeft gekregen aldaar. Na de fotosessie vertrok men naar het Gildeterrein, met enkele stops bij de plaatselijke horeca, om te beginnen met het Koningschieten.

Het was Cor van Vegchel die bij het 153e schot het laatste stukje van de houten vogel naar beneden wist te halen en zich de nieuwe koning van het Sint Servatius Gilde mocht noemen. Hij koos zijn vrouw Toos als zijn Koningin. De nieuwe vogel die werd geplaatst voor de leden, werd bij het 70e schot naar beneden gehaald door Karel Berkhof, die hiermee de nieuwe Ere Koning werd. De huidige Ere Koning Gerrit van Kaathoven gaat het Gilde versterken als tamboer. Hij is nu aspirant Gildebroeder. De nieuwe Koning en Ere koning moesten al vlug aan de bak, want om 20.00 uur moest het Gilde aantreden voor de presentatie van het bokbier bij het Bavaria Brouwerij Café. Het was een mooie, maar drukke dag.

Foto: Vlnr: Koningspaar Cor en Toos van Vegchel en Ere Koning Karel Berkhof