Afbeelding

Optocht met historische militaire voertuigen voor 70 jaar bevrijding in Laarbeek

NULL

Optocht met historische militaire voertuigen voor 70 jaar bevrijding in Laarbeek


Laarbeek - In september 2014 is het 70 jaar geleden dat het zuiden van Nederland werd bevrijd van de Duitsers. De operatie Market Garden is voor de regio succesvol geweest, maar heeft ook zijn sporen nagelaten.


De drie Laarbeekse Heemkundekringen willen dit bijzonder moment op bescheiden wijze gedenken. De herdenking vindt plaats op zondag 28 september. Om 12.00 uur vertrekt er een stoet met historische militaire voertuigen aan de Laarbeekse grens. In ieder van de 4 kernen wordt halt gehouden in het centrum. Daarbij zal het volgende schema als leidraad dienen.

12.15 uur Bernadettestraat Mariahout
13.30 uur Heuvel Lieshout
14.45 uur Kouwenberg Aarle-Rixtel
16.00 uur Parklaan Beek en Donk.

Tijdens de stops is er gelegenheid om de militaire voertuigen van dichtbij te bekijken en een praatje te maken met de clubleden van Wheels. Leden van een gardepeloton rijden met de wagens mee en verzorgen in iedere kern een optreden. Voor het publiek is het beperkt mogelijk om mee te rijden. Zij die dat willen, kunnen contact opnemen met Harry Brugmans, tel. 06-30450825.

In de diverse dorpen wordt de optocht ondersteund door passende activiteiten. In Beek en Donk zal de optocht afgesloten worden door een toespraak van burgemeester Ubachs, waarna er namens de Laarbeekse bevolking een krans gelegd zal worden bij het oorlogsmonument aan de Koppelstraat. Ieder die dat wil kan zich bij deze bloemenhulde aansluiten.

In het Dorpshuis van Lieshout en de heemkamers van Aarle-Rixtel en Beek en Donk worden tentoonstellingen ingericht. Iedere tentoonstelling belicht enkele facetten uit de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. De tentoonstellingen zijn tussen 21 september en 5 oktober te bezoeken.

De organisatie stelt het op prijs als men op zondagmiddag 28 september de vlag uit wilt hangen, zeker langs de route. Globaal is dit Mariastraat, Bernadettestraat, Ginderdoor, Dorpsstraat, Heuvel, Ribbiusstraat, Lieshoutseweg, Kouwenberg , Dorpsstraat, Beekseweg, Oranjelaan, Brandstraat en Koppelstraat. Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen bij de voorzitters van de heemkundekringen.