Afbeelding

Aarlese Revue viert 70 jaar bevrijding

NULL

Aarlese Revue viert 70 jaar bevrijding


Aarle-Rixtel – 25 September is het precies 70 jaar geleden dat Aarle-Rixtel en Helmond zijn bevrijd. Ter gelegenheid hiervan verzorgt de Stichting Revue Aarle-Rixtel op 24 en 25 september een avondvullend bevrijdingsprogramma in de ‘Gaviolizaal’ te Helmond. Tijdens de herdenking in Aarle-Rixtel, zondag 28 september, brengt de ‘Aarlese Revue’ een aantal bevrijdingsliederen ten gehore op de kiosk aan de Kouwenberg.

50 jaar bevrijding
“Ons eerste optreden was in 1994”, vertelt Annemie van den Heuvel, één van de organisatoren. “Theo van den Heuvel zei toen tegen mij: 'Het is vijftig jaar bevrijding, we moeten iets doen.' Via Henk van Beek hebben we een aantal mensen verzameld. Ik zorgde voor de teksten en zo zijn we begonnen met de ‘Aarlese Revue’. We traden twee avonden op in ‘De Dreef’. Dat was één groot feest. Er kwamen meer dan duizend mensen kijken. Op de eerstvolgende Nationale Bevrijdingsdag 5 mei hebben we ook nog drie dagen in een uitverkocht ‘Speelhuis’ gestaan.”

Aarlese Revue
“Een revue lijkt wel een beetje op een musical”, legt Riet van der Zanden uit. “Het gaat niet alleen om het zingen maar om het totaalplaatje: liedjes worden afgewisseld met sketches.” Riet, die in het verleden de choreografie verzorgde, is tegenwoordig de dirigente van de club. Dat vindt zij een groot woord: “Ik heb geen officiële opleiding hiervoor gevolgd. Ik sla gewoon de maat. Peter Stultiëns en Ben van Meelis verzorgen de muzikale begeleiding op piano en accordeon. Zonder hen kunnen we niets.” Samen met bestuurslid Annemie verricht Riet veel werk binnen de Aarlese stichting.

Repeteren
Een half jaar geleden is de ‘Revue’ uitgenodigd door de ‘Stichting Draaiorgels Helmond’ om twee optredens te verzorgen in de ‘Gaviolizaal’ ter ere van 70 jaar bevrijding. Ter voorbereiding hierop repeteren de 22 leden sinds enkele maanden intensief in de garage van Piet en Annemie van den Heuvel. “Dit optreden komt bovenop ons eigen programma, daarom zijn extra repetities nodig”, legt Annemie uit. “Met als afsluiting een lekker glaasje”, aldus een lachende Riet. De laatste twee repetities vinden plaats in de ‘Gaviolizaal’. De dirigente licht toe: “Dan kunnen we alvast wennen aan de ruimte en een echte doorloop doen.”

Het programma
“Deze keer is het programma natuurlijk niet hetzelfde als in 1994”, legt Annemie enthousiast uit. “We hebben het programma in tweeën gedeeld. Voor de pauze brengen we Engelstalige bevrijdingsliedjes afgewisseld met enkele komische sketches. Na de pauze brengen we het populair Nederlandstalig genre van net na de oorlog.” “Zoals ‘Wie is Loesje’ en ‘Spring maar achterop’ van de ‘Ramblers’’, vult Riet aan. In de pauze en na afloop klinkt er bevrijdingsmuziek uit de orgels van de ‘Gaviolizaal’.

Voorstellingen

De voorstellingen vinden plaats op 24 en 25 september in de ‘Gaviolizaal’ te Helmond. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Het programma start om 19.50 uur. De organisatoren verzoeken iedereen om 19.50 uur daadwerkelijk aanwezig te zijn, omdat er op dat tijdstip een huldeblijk aan de bevrijders plaats gaat vinden. Kaarten à €5,- (inclusief kopje koffie of thee) zijn verkrijgbaar bij Snoeperij ‘Jantje’ te Aarle-Rixtel en bij de VVV (bibliotheek) te Helmond. Het verkorte bevrijdingsprogramma vindt 28 september plaats van 16.00 tot 17.00 op de kiosk in Aarle-Rixtel. Voor meer informatie is Annemie bereikbaar op nummer 0492-386061.