Mees Jacobs
Mees Jacobs

Voorleeskampioenen Laarbeek

Onderwijs

Laarbeek - Tijdens de Nationale Voorleeswedstrijd strijden kinderen uit groep 7 en 8 voor de titel ‘Voorleeskampioen van Nederland’. Aan deze wedstrijd kunnen alle basisscholen in Nederland meedoen.

Dit jaar organiseerden Bibliotheek De Lage Beemden de Voorleeswedstijd voor de tweede keer helaas digitaal vanwege de huidige coronamaatregelen. Andere jaren komen de voorleeskampioenen van de scholen samen met hun klas naar een grote zaal om, gezeten in de voorleesstoel en aangemoedigd door hun fans, hun voorleeskunsten te laten horen aan een deskundige jury. 

Natuurlijk wilden ze ook dit jaar dit grootste voorleesfeest niet zomaar voorbij laten gaan. Daarom was digitaal gaan een goed alternatief. De voorleeskampioenen hebben een filmpje opgenomen waarin ze zichzelf voorstellen, hun boek introduceren en een fragment voorlezen. Dit alles volgens de regels van de Nationale Voorleeswedstrijd. Deze filmpjes zijn door de bibliotheek verzameld. De beveiligde link hiervan is gedeeld met alle deelnemende klassen en natuurlijk de juryleden. Op deze manier kon iedereen elkaars voorleesfragment toch horen en zien.

De juryleden hebben ze in een Zoommeeting ontvangen en zij hebben alle kandidaten besproken en een winnaar gekozen. Hierna kwamen alle voorleeskampioenen en hun klas ook in Zoom. De juryleden hebben over elke kandidaat iets verteld waarop ze positief scoorden. Uiteindelijk maakte de juryvoorzitter, de burgemeester van de betreffende gemeente, de winnaars bekend: in Laarbeek was dat Mees Jacobs van basisschool De Sprankel in Lieshout.

Inmiddels was razende reporter Angelique van Bibliotheek De Lage Beemden bij de school van de winnaar gearriveerd, om live in de Zoomsessie de oorkonde en in Laarbeek ook de wisselbeker te overhandigen. Mees gaat door naar de regionale rondes op 12 maart in Goirle.