Het winnende Macropedius-team
Het winnende Macropedius-team Foto: Commanderij College

Laarbeekse leerlingen Commanderij College winnaars landelijke finale Artcadia

Onderwijs

Laarbeek/Gemert - Leerlingen van het Commanderij College zijn de winnaars van Artcadia 2024. De jonge experts uit de onderbouw van het Macropedius hebben volgens de jury het beste plan voor een betere toekomst bedacht. Ze willen oude bakstenen vervangen door gerecyclede plantenbakstenen en daarmee gebouwen vergroenen. 

Ze pitchten hun idee samen met 11 andere scholen tijdens de grote finale van de 16e editie van Artcadia. Plantenbakstenen zijn goed voor isolatie, het houdt regenwater vast en bevordert de biodiversiteit, zo stelden de jonge experts vast. De jury vond hun idee ontzettend origineel en heel opschaalbaar: “Met geweldig mooie decorstukken en allerlei creatieve vormen hebben ze de presentatie als team neergezet. Ze spelen in op trends en brengen biodiversiteit en wonen bij elkaar. Het is praktisch en uitvoerbaar.”

Winnaars
De winnende leerlingen Luca Raaijmakers (Lieshout), Niels Toonen (Beek en Donk), Kiki Kemps (Beek en Donk), Meijke Arts (Gemert,) Noor Kuijpers (Gemert), Ilse van Deursen (Gemert), Tara Aldenhuijsen (Gemert), Emma Klessens (Gemert), Jip Bosma (Gemert), Fyona de Haas (Gemert) en Puk Geerts Gemert) mogen samen op reis naar Vlieland en hebben elk een uniek Artcadia schilderij gekregen, dat speciaal is ontworpen door studenten van de Willem de Kooning academie in Rotterdam.

Artcadia
Artcadia, Imagine your future’ is een landelijke techniek- en kunstwedstrijd. Middelbare scholieren die deelnemen werken aan een creatieve oplossing die antwoord geeft op een vraagstuk uit een stad in het jaar 2080. Dit doen ze onder begeleiding van een leerkracht op school. Ze gaan in de lessen aan de slag met brainstormen, researchen en het bedenken van oplossingen. Het eindresultaat is een werkstuk in de vorm van een maquette, een schilderij of een ander (digitaal) kunstwerk met een inhoudelijke onderbouwing. De wedstrijd is een initiatief van het Nederlandse Advies- en Ingenieursbureau Arcadis (voormalige Heidemij), dat wereldwijd 36.000 mensen in dienst heeft.