Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Lijsttrekkers aan het woord; deze week Linda Engels-Strijbosch van de PvdA

Politiek

Laarbeek - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15, en 16 maart brengt DeMooiLaarbeekKrant uitgebreide interviews met de lijsttrekkers van de deelnemende partijen. Deze week deel 4: Linda Engels-Strijbosch van de PvdA.

Ze is de jongste en tevens de meest onbekende lijsttrekker van de zes personen die op ‘1’ staan bij de komende verkiezingen. Linda Engels-Strijbosch is de nieuwe lijsttrekker van de PvdA in Laarbeek. De laatste keren was het Greet Buter die bovenaan de kieslijst van de partij stond, maar na haar vertrek naar Deurne waar ze burgemeester werd moest er een nieuwe eerste vrouw/man gevonden worden. De keuze viel op Linda. Commissielid Ruimtelijk Domein en dochter van huidig fractievoorzitter Hans Strijbosch van de PvdA. “Ik kom uit een rood nest”, trapt Linda zelf lachend af.

Rechtvaardigheidsgevoel
“In je opvoeding krijg je daarvan zaken mee. Milieubewust, rechtvaardigheidsgevoel, naar elkaar omkijken, sociaal zijn.” De geboren en getogen Aarle-Rixtelse stond vier jaar geleden ook al op de lijst van de PvdA, volgde de cursus Politiek Actief en de afgelopen jaren was ze al lid van de commissie Ruimtelijk Domein. “Zo kon ik me goed verdiepen in wat er zich allemaal afspeelt in de gemeente. Maar het echte virus is overgeslagen bij de Brabant-dagen van de PvdA. Die zijn inhoudelijk sterk, maar ook erg gezellig. Greet is voorzitter geweest van de PvdA-afdeling Brabant en samen reden we dan naar die dagen toe. Ze is voor mij een heel inspirerende persoon.”

Invloed uitoefenen
Volgens Linda kun je juist in de lokale politiek het verschil kunt maken. “Je kunt daadwerkelijk iets betekenen voor je omgeving. Zeker nu ik zelf kinderen heb (Linda heeft met haar man Thijs drie kinderen, red.) ga je nadenken over de toekomst. Je wilt je kinderen veilig op laten groeien.” Een voorbeeld dat je op je eigen omgeving invloed kunt hebben, haalt Linda dan ook direct aan. “Alle kinderen in Aarle-Rixtel gaan naar hetzelfde schoolgebouw, ze moeten veilig kunnen oversteken in de Dorpsstraat. Ik loop er elke dag en zie hoe onveilig het kan zijn. Nu gaat het kerkplein aangepakt worden. Op de eerste tekening was het zebrapad weggehaald. Hoe moet dat dan? Op de informatieavond heb ik samen met andere ouders onze zorgen geuit. We zijn gaan praten met de school en andere betrokkenen. Uiteindelijk is het plan aangepast.”

Te belangrijk om niet te doen
Om van commissielid nu de stap te zetten naar lijsttrekker van de PvdA, daar moest Linda wel even over nadenken. “Het kind niet voor niets op je pad, dan moet je er ook wat mee doen. Ik weet uit ervaring van mijn vader hoeveel werk het is. Maar ik vond het te belangrijk om het niet te doen. Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel. En we kunnen allemaal wel mopperen over zaken, maar als niemand iets doet...” Mocht ze een plek in de gemeenteraad krijgen, dan zal het voor Linda nog drukker worden, dan ze het nu al heeft. “Ik weet waar ik aan begin. Maar je kunt werken, moeder zijn en in de gemeenteraad zitten. Ik hoop dat vrouwen dan zien dat dit gewoon kan. Want dat er nu maar twee vrouwen in de gemeenteraad zitten, is veel te weinig. Juist de gemeenteraad moet divers zijn en een afspiegeling van de maatschappij. Meer vrouwen in de raad geeft een andere kijk op problemen die er spelen en het leidt ook tot betere besluitvorming”, is Linda overtuigd.

Aanpakken woningnood
Een van de onderwerpen die Linda met haar partij wil gaan aanpakken, is de woningnood. “Er zijn geen fatsoenlijke, betaalbare woningen te vinden. Voor de PvdA is het van belang dat er voldoende betaalbare huizen komen met name voor sociale huur. Wij stellen het algemene belang van betaalbaar wonen boven het winst maken met huizen. Wij kijken naar het algemene belang voor de inwoners, niet naar het eigen belang.”

Tot en met de verkiezingen worden het spannende tijden voor Linda, maar ze straalt plezier uit en heeft er zin in. “Ik hoop op de eerste plaats ook echt dat mensen gaan stemmen. Ons doel is om als partij te groeien, zodat we nog beter ons werk kunnen doen.” 

Afbeelding