Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Lijsttrekkers aan het woord; deze week Tonny Meulensteen van het CDA

Politiek

Laarbeek - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart brengt DeMooiLaarbeekKrant uitgebreide interviews met de lijsttrekkers van de deelnemende partijen. Deze week deel 5: Tonny Meulensteen van het CDA.

Als we bij Tonny Meulensteen het erf op komen rijden, komt hij zelf net uit de stal. Naast wethouder is de CDA’er namelijk ook gewoon melkveehouder. En dat werk gaat gewoon elke dag door. “Als wethouder heb je ook geen 36-urige werkweek. Het mooist is de combinatie. ’s Ochtend fysiek werk in de stallen, overdag vergaderen als wethouder en ’s avonds weer het fysieke werk. Bij die combinatie voel ik me als een vis in het water.”

Tonny is een kind van het buitengebied, zoals hij het zelf zegt. Dat zijn interesse dan ook daar ligt, is niet zo verwonderlijk. “Ik ben altijd bestuurlijk actief geweest. In Beek en Donk zat ik al in de commissie Ruimtelijk Domein.” In 2008 werd hij in Laarbeek raadslid namens het CDA en sinds 2014 is Tonny wethouder, met onder meer vanaf 2018 ruimtelijke ordening in zijn portefeuille. “In Laarbeek liggen in het buitengebied ontzettend veel kansen. We hebben het geluk dat we hier geen Natura 2000-gebieden hebben en ook geen extreem grote veehouderijen. Hierdoor komen mensen minder tegenover elkaar te staan. Ik probeer daarin de verbindende factor te zijn omdat ik geloof dat er echt iets is te veranderen in het buitengebied. Ik spreek de taal van de politiek en die van mensen in het veld.”

Volgens Tonny is er de afgelopen jaren al veel veranderd in het buitengebied. “Die kwaliteitsverbetering willen we doorzetten. Het aanzicht van het buitengebied is veel beter geworden. Daarnaast wordt criminaliteit tegengegaan.”

Naast de ontwikkeling van het buitengebied zet Tonny zich als wethouder ook in voor woningbouw in de gemeente. Een heikel punt omdat het een van de onderwerpen is waar inwoners zich druk om maken. “Ik ben van het ‘samen leven, samen wonen’, principe. Kijk naar ouderen. Thuiszorg krijgt het bijna niet meer gedraaid. Ik spreek mensen uit de zorg en die zeggen dat ze meer onderweg zijn dan dat ze zorg kunnen bieden. Wij pleiten dan ook voor meer generatiewoningen. Woongebouwen waarbij omkijken naar elkaar en helpen het uitgangspunt is. Die woonplekken moeten dan zo dicht mogelijk geplaatst worden bij bestaande zorglocaties.”

Het niet doorgaan van de huidige plannen voor de N279 biedt volgens Tonny mogelijkheden. “De provincie is door de Raad van State teruggefloten. Nu ontstaan er nieuwe kansen die we moeten proberen te benutten. Waarom niet kijken naar een fietsbrug over de N279 naar de Blauwe Poort?, die vraag is mij al veelvuldig gesteld. We moeten niet alles willen dichttimmeren aan de voorkant. De oplossing voor de Beekse brug is ook ontstaan vanuit kansen denken.”

In de afgelopen jaren heeft volgens de wethouder, die het laatste jaar ook de financiën van de gemeente onder zijn hoede kreeg, Laarbeek een positieve groei laten zien. “Met het college hebben we echt wel iets kunnen bereiken. We hebben nu een goede financiële positie, met de nodige reserves. Zo kunnen we onder meer grip houden op binnenstedelijke ontwikkelingen. Dat lukt namelijk alleen als je zelf financieel kunt bijdragen.” Een van die binnenstedelijke ontwikkelingen is het aanpakken van de Heuvel in Lieshout. “Misschien wordt het plan B, misschien wordt het het plan van Rialto. Maar waarom kijken we niet naar een masterplan voor het centrum van Lieshout? Kijken naar wat er de komende jaren nog meer gaat spelen en betrek de kerk en het Franciscushof erbij. Samen kijken naar wat het beste is voor Lieshout.”

Het CDA heeft nu twee zetels in de gemeenteraad. Wat de verwachting van Tonny is? “Dat is lastig in te schatten, maar twee, drie zetels is denk ik zeer reëel. Het zou loon naar werken zijn als je kijkt wat we gerealiseerd hebben. Als partij moet je niet meer beloven dan dat je zelf meent te kunnen waarmaken.”

Afbeelding