Monika Slaets-Sonneveldt
Monika Slaets-Sonneveldt Foto: Joost Duppen

Lijsttrekkers aan het woord; deze week Monika Slaets van Algemeen Belang Laarbeek

Politiek

Laarbeek - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15, en 16 maart brengt DeMooiLaarbeekKrant uitgebreide interviews met de lijsttrekkers van de deelnemende partijen. Deze week deel 6: Monika Slaets van Algemeen Belang Laarbeek (ABL).

Een bekend gezicht in de Laarbeekse politiek, dat mag je van Monika Slaets wel zeggen. In 2010 kwam ze de gemeenteraad binnen, om in 2014 fractievoorzitter te worden. In 2018 was ze voor het eerst lijsttrekker om ook direct wethouder te worden. Na vier jaar mee aan het stuur van de Laarbeekse politiek te hebben gezeten, hoopt Monika bij de komende verkiezingen weer op een mooi resultaat voor haar partij ABL. “Ik hoop dat we beloond worden voor het harde werk dat we geleverd hebben.” 

Thuisvoelen
Dat Monika de stap naar de politiek zou zetten, leek een zekerheidje. Haar vader Ton Sonneveldt was namelijk jarenlang een bekend gezicht op het politieke toneel. “Ons pap zat altijd in de politiek, was bijna nooit thuis”, vertelt Monika met een knipoog. “Ik dacht ‘wie wil dat nou doen?’ Ik vond het wel interessant waarom hij er zoveel tijd in stak en hij het zo belangrijk vond. ‘Ga gewoon een keer mee’, zei hij toen eens.” De rest is geschiedenis. En nog altijd voelt Monika zich thuis in de politieke arena van Laarbeek. “Het is zo fijn om iets voor anderen te kunnen betekenen. Ik krijg er nog altijd zoveel energie van. Als je bezig kunt zijn voor anderen, voor de inwoners, voor de natuur. Voor hen de wereld beter maken, daar word ik blij van.”

Na acht jaar raadslid te zijn geweest, maakte Monika in 2018 de stap naar het wethouderschap. Een logische stap? Niet direct. “Ik had dit zelf nooit gedacht, had ook nooit echt die ambitie. Maar ik heb nog nooit zo’n leuke baan gehad. Natuurlijk heb ik het er thuis goed over gehad. Maar daar zeiden ze ook: ‘Hé, hé eindelijk. Je bent er toch altijd al mee bezig’. Ze (Monika is getrouwd en heeft twee dochters, red.) zien ook wat het me oplevert.” Als wethouder zit Monika nu nog dichter bij het vuur. “Je kunt echt meedenken en plannen maken. Mijn hart ligt bij het welzijn van mensen. Verandering in Laarbeek brengen waardoor mensen met plezier kunnen leven en wonen.” 

Echt iets op de kaart gezet
Gevraagd naar een aantal voorbeelden die ze de afgelopen jaren heeft kunnen bewerkstelligen heeft Monika direct een aantal voorbeelden paraat: “Het realiseren van de ‘huiskamers’ in elke kern is een fantastisch proces. Het moeten ontmoetingsplekken worden waar iedereen terecht kan. We hebben in Laarbeek het sportakkoord, enorm belangrijk. Daarmee kunnen we gelden binnenhalen waardoor sportclubs zelf kunnen kiezen wat voor hen belangrijk is. We hebben het erfgoedbeleid vastgesteld. Hiermee kunnen we de identiteit van alle kernen in Laarbeek overeind houden en investeren in de geschiedenis van de dorpen. En we hebben een flinke vergroeningsslag kunnen maken. We hebben de afgelopen jaren echt wel iets op de kaart gezet.”

In de zorg gaat de aandacht vaak uit naar ouderen, maar Monika vindt dat juist ook de jeugd aandacht verdient. “Vier jaar geleden werd al geconstateerd dat Laarbeek, net als de rest van Nederland, vergrijst. Daar moeten we iets mee doen. Maar ondanks dat we bezig zijn met die vergrijzing, moeten we juist ook aandacht hebben voor jongeren. Het gaat in de zorg om het totaalplaatje.” 

Nu de verkiezingen voor de deur staan, hoopt Monika natuurlijk op een positieve uitslag voor haar partij ABL. “Soms bewegen wij mee naar links, soms naar rechts. Het gaat er ons namelijk om dat we vanuit onze betrokkenheid samenwerken. We blijven in kansen denken. Ik wil mezelf namelijk altijd recht in de spiegel kunnen blijven aankijken.”

Monika Slaets-Sonneveldt