Afbeelding

Frans en Ruud Kooijmans nemen afscheid van Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team

Sportnieuws

Frans en Ruud Kooijmans nemen afscheid van Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team

“Profwielrenners zijn gewend aan service”

Beek en Donk – Vacansoleil-DCM stopt als sponsor van het wielerteam Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team. Hiermee komt na drie jaar een einde aan het werk van Beek en Donkenaren Ruud en Frans Kooijmans. Zij maakten deel uit van de ‘staff’ van dit team, dat bestond uit 29 renners uit verschillende landen.

Een inkoppertje
“Het is heel jammer dat de ploeg niet doorgaat”, vertelt Ruud, zelf een fervente en succesvolle wielrenner. De Beek en Donkenaar werkte op het hoofdkantoor van Vacansoleil als projectmanager van een campingketen. Doordat Vacansoleil-DCM tot december 2013 de sponsor was van een bekend landelijk wielerteam, zat Ruud op zijn werk dicht bij het vuur. “Ik ben zelf wielrenner, werkte voor de directeur-eigenaar, heb veel kennis van de wielersport en spreek de talen goed. Het was een inkoppertje”, vertelt de wielrenner in hart en nieren.

Chauffeur en coördinator

Ruud werd coördinator planning en logistiek. Ook Frans, Ruuds vader, kon aan de slag bij de wielerploeg. Frans werd vooral ingezet als chauffeur. “Kun jij de kookwagen naar Benidorm rijden en wil je een renner ophalen van het vliegveld?”, zijn slechts een paar vragen die aan Frans gesteld werden en die hij zich niet twee keer liet stellen. “Zo’n kans om te debuteren in de rondes van Italië en Frankrijk, al was het dan niet als wielrenner, was niet tegen dovemans oren gezegd!”

Tour de France 2013
Het Pro Cycling Team Magazine 2013 ligt op tafel, met ernaast een indrukwekkend pakket papier met het schema van de Tour de France 2013. Het schema is gemaakt door Ruud: programma, hotels, het gebruik van het wagenpark, de geboekte vluchten: het staat er allemaal in. “Mensen weten vaak niet dat er zoveel bij komt kijken om dergelijke wielerrondes in goede banen te leiden”, vertelt Frans. “Er moet een plan gesmeed worden. Er zijn bijvoorbeeld eerst al trainingskampen voor de renners ter voorbereiding in Spanje en Italië. Het personeel is altijd eerder dan de renners op de plek waar het gaat gebeuren. Alles moet klaargezet en geregeld worden voor de mannen. Van het boeken van vliegtuigtickets, het aanvragen van visa tot regelen van de kamerindeling in het hotel. En dan moet het toernooi nog beginnen.”

Het werk van Ruud
Zaken regelen, is het werk van Ruud. Bijvoorbeeld als een renner ziek wordt. Ruud: “Dan begin je weer bij het begin. Alles moet terug naar Nederland en er moet een nieuwe renner ingevlogen worden. Alles moet voor hem klaargemaakt worden, en die hebben niet één fiets, ze hebben er wel een stuk of vijf.” Naast deze zaken onderhoudt Ruud contact met organisaties van wielerevenementen.

Het team van Vacansoleil-DCM
Het 90-koppige team van Vacansoleil-DCM bestond uit ploegleiders, trainers, verzorgers, mecaniciens, fysiotherapeuten, artsen, een mental coach, chauffeurs, persvoorlichters en koks. En een groot wagenpark met 2 bussen, 3 trucks, 2 kleine vrachtwagens (allen voorzien van keuken met wasmachine en droger) 1 camper, 1 kookwagen, 2 vip bussen en 20 auto’s.

‘Ou est le soleil?’
Vader en zoon Kooijmans kijken terug op een mooie tijd bij Vacansoleil-DCM. “Ik vond het een mooie sponsor, je merkt dat het velen toch aan vakantie doet denken”, vertelt Frans. “En er is toch niets mooiers dan bij een besneeuwde ’berg-op’ de commentator te horen vragen: Vacansoleil, ou est le soleil? Waar is de zon?” Ruud vindt het jammer voor het team, maar heeft inmiddels een nieuwe uitdaging gevonden: de Basso Bike Bar in Eindhoven, aan de Insulindelaan 126 is van hem. Zaterdag 18 januari staat er een veldtoertocht gepland. Kijk hiervoor op Facebook: Basso Bike Bar.