Colet Claessens bij de top 3 wedstrijd kunstrolschaatsen

Sportnieuws

Colet Claessens bij de top 3 wedstrijd kunstrolschaatsen


Kerkdriel/Beek en Donk – Afgelopen weekend stond de eerste wedstrijd voor de Internationale Klasse en Promo klasse op de wedstrijdkalender van de Nederlandse Rolschaatsbond. De wedstrijd, bestaande uit de discipline Figuren en Vrijrijden, werd in Kerkdriel gehouden.


Zaterdag 18 april stond in het teken van het Figuren. Bij Figuren rijdt de deelnemer/deelneemster met 1 voet/rolschaats over een cirkel op de vloer, vooruit of achteruit, op het linker- of rechterbeen. Tijdens het rijden over de cirkel kan gewisseld worden van positie, bijv. van vooruit naar achteruit. Alle bewegingen worden nauwlettend in de gaten gehouden door de jury. Ieder goed element levert jurypunten op. De jury staat met de neus bovenop om alles zo goed mogelijk in de gaten te houden. Iedere klasse laat een aantal Figuren zien aan de jury; de jongste klasse laat 2 Figuren zien, de Espoirs 3 en vanaf de klasse Cadet moeten er 4 Figuren gereden worden. Des te hoger het niveau, des te moeilijker de Figuren.

Behalve Colet Claessens, nemen ook een aantal clubgenootjes deel aan deze wedstrijd, zij het in een andere klasse. In de jongste groep komt Bylana Coppens van Olympia in het deelnemersveld voor. Met kop en schouders stak zij boven de concurrentie uit en kon trots de eerste prijs in ontvangst nemen. In de klasse Espoirs besteeg Mirthe de Goede na haar 3 Figuren de 2e plaats. Clubgenootje Romy van Lierop eindigde nipt naast het podium.

In de klasse Jeugd startte Yessie Kusters niet voortvarend, na het eerste Figuur stond zij op de 4e plaats. Tijdens de overige 3 Figuren vocht zij zich terug door het uitvoeren van zeer goede elementen, welke hoog werden beoordeelt door de jury. Met overtuiging werd Yessie 1e in deze klasse. Clubgenootje Brianne Prinsen begon goed aan de wedstrijd, maar kon dit niveau niet vast houden, zij werd 4e.

In de klasse Senioren kwam Colet Claessens aan de start. In deze klasse is de concurrentie zeer sterk en iedere fout wordt meteen bestraft; zowel door de jury als door de concurrentie. Colet deed vanaf het eerste Figuur mee voor de podiumplaatsen. Oppermachtig in deze klasse is Dyana van der Doelen (Valkenswaard), haar punten waren moeilijk te evenaren, waardoor zij 1e werd. Colet streed met Sylvia Pistorius (Nieuwegein) om de 2e en 3e plaats. Na de 4 verplichte Figuren bleek dat Colet de hoogste punten had gekregen en 2e werd in deze klasse.

Zondag stond in het teken van het Vrijrijden. Ook daar waren nog 2 podiumplaatsen voor Olympia-rijdsters. Clubgenootjes Melissa Verdonk en Yessie Kusters werden resp. 2e en 3e in de klasse Jeugd.

Over 2 weken reist Colet, samen met haar team, af naar Bremerhaven om daar deel te nemen aan de Europese Kampioenschappen Showrijden. Tijdens de NK-Show is de Grote Groep (waar Colet deel aan neemt) 2e geworden en geselecteerd voor de EK-show.