Afbeelding

5 tips om je auto te onderhouden

Zakelijk Ingezonden

Als autobezitter wil je zo lang mogelijk plezier hebben van je wagen. Daarom is het belangrijk je auto goed te onderhouden. Door bijvoorbeeld een passende WA-verzekering af te sluiten en wat extra aandacht aan je auto te besteden kun je met een gerust gevoel de weg op. Hier zijn vijf tips die je direct toe kunt passen om jouw auto een zo lang mogelijk leven te geven.

1. Kies de juiste autoverzekering
In Nederland is iedere autobezitter verplicht om de auto op zijn minst WA te verzekeren, maar er zijn verschillende soorten dekkingen waar je uit kunt kiezen. Kijk goed naar welke dekking het beste past bij jouw situatie wanneer je een autoverzekering afsluit:

  • Een WA-verzekering is de meest simpele verzekering en ook de goedkoopste. Een WA-verzekering dekt enkel de schade die je met jouw auto veroorzaakt aan derden.
  • Een WA+ (beperkt casco) geeft je een uitgebreidere dekking. Met deze verzekering ben je niet alleen gedekt voor de schade die je aan anderen toebrengt, maar ook voor schade aan je eigen auto.
  • Een allrisk-verzekering is de meest complete autoverzekering. Met een allrisk-verzekering ben je zelfs verzekerd voor schade die je zelf veroorzaakt hebt.

2. Bescherm je auto
Door je auto op een veilige plek te parkeren voorkom je dat anderen je auto beschadigen. Ideaal is het om de auto in een eigen garage te zetten, of op een privéterrein. Zet je de auto buiten neer, doe er dan een beschermhoes overheen om de lak te beschermen tegen invloeden van het weer en van dieren, zoals vogels. En waar je de auto ook neerzet, vergeet nooit om de zijspiegels in te klappen zodra je de auto verlaat.

3. Zorg dat de vloeistoffen op peil zijn
Zelf de vloeistoffen aanvullen scheelt je weer een bezoekje aan de garage. Op het dashboard kun je gemakkelijk zien wanneer het oliepeil laag is, of wanneer de ruitenwisservloeistof aangevuld moet worden. Ook de koelvloeistof kun je makkelijk zelf bijvullen. In de handleiding van je auto lees je hoe je precies te werk gaat.

4. Rij volgens de regels
Te wild rijden kan schade aan je auto veroorzaken. Door hard te remmen en het nemen van felle bochten slijten de remschijven en banden sneller dan wanneer je rustig rijdt. Daarbij is ook beter voor je eigen veiligheid en die van je medeweggebruikers. Én uiteindelijk voor je portemonnee.

5. Maak je auto winterklaar
Tijdens winterse weersomstandigheden heeft je auto het zwaarder. Je auto winterklaar maken kun je makkelijk zelf doen. Zorg dat de ruitenwissers goed werken en de antivries- en koelvloeistoffen op peil zijn. Door zomerbanden met winterbanden te vervangen heb je meer grip op het wegdek wanneer het vriest en sneeuwt. Zo kun je ook tijdens winterse dagen veilig de weg op.