Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Bijdrage gemeente voor kunstgrasveld Sparta’25

Sport Sport

Beek en Donk - Al langere tijd is bekend dat er een capaciteitsprobleem is bij voetbalvereniging Sparta’25 in Beek en Donk. Er zijn té veel leden voor het aantal velden dat ze momenteel hebben. Vandaar dat er óf een nieuw veld bij moet komen, óf een natuurgrasveld in een kunstgrasveld moet worden omgezet. Dat laatste lijkt nu een stapje dichterbij nu de gemeente bereid is om eenmalig bijna €300.000 te betalen. Er is nog wel een grote horde te nemen voor de voetbalvereniging.

“Er komen steeds nieuwe teams bij en het puilt momenteel echt een beetje uit”, vertelt Sparta’25-voorzitter Erwin Gramser. “Het college van burgemeester en wethouders heeft nu gezegd dat ze de capaciteit uit willen breiden en daarin hebben we twee keuzes. Óf we creëren een nieuw natuurgrasveld op een locatie waar momenteel nog geen velden liggen, zoals het oude KPJ-terrein, óf het geld wat de gemeente daarvoor kwijt is (zo’n €300.000, red.) gebruiken we voor de aanleg van een kunstgrasveld op een huidig natuurgrasveld.” Het voorstel van het college van burgemeester en wethouders moet nog wel goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

Met het bedrag vanuit de gemeente is Sparta’25 er nog niet. Een kunstgrasveld kost al gauw €500.000, waardoor Sparta’25 zelf nog zo’n €200.000 bij elkaar moet zien te krijgen. Een flinke investering volgens de voetbalvereniging. “Natuurlijk zijn wij heel blij met de bijdrage van de gemeente, maar we moeten zelf ook nog heel veel bijdragen. €200.000 is natuurlijk veel geld voor een vereniging en in het slechtste geval moet de toplaag van het kunstgrasveld over tien jaar ook vervangen worden. De kosten daarvan zijn dan ook weer ongeveer €200.000. We zijn nu aan het onderzoeken wat er allemaal mogelijk is.”

Voordelen kunstgrasveld
Volgens Gramser heeft de aanleg van een kunstgrasveld meer voordelen dan de aanleg van een nieuw natuurgrasveld. “Met een kunstgrasveld kun je je leden meer bieden. Trainingen worden niet meer zo snel afgelast en ook kan er vaker op gevoetbald worden. Op een natuurgrasveld mag maar een aantal uur per jaar gevoetbald worden, op een kunstgrasveld is dat niet zo. Daardoor krijgt de capaciteit een enorme boost.”

Anderzijds is Sparta’25 ook nog bezig met andere partijen. “Met een kunstgrasveld zijn wij namelijk ook aantrekkelijker voor andere partijen zoals een kinderopvang of een Laarbeek Actief. Zij kunnen dan overdag gebruik maken van het kunstgrasveld. Daarover zijn wij nu ook nog in gesprek met de gemeente. Wij gaan dus liever nog wat concreter in gesprek voordat er beslissingen worden genomen.”

Zoals het er nu voor staat moet het kunstgrasveld op het huidige B-veld komen te liggen. “De charme van het natuurgras staat bij ons nog altijd hoog in het vaandel, dus het hoofdveld blijft sowieso gras. Om het allemaal makkelijk te coördineren vanuit de trainingsaccommodatie is vervolgens voor veld B gekozen. Op het kunstgrasveld zullen dan toch de meeste trainingen en activiteiten plaatsvinden.”

Samenwerking
Een samenwerking met ASV’33, ELI en vv Mariahout, om zo de kosten te delen, lijkt lastig te organiseren. “We willen heel graag samenwerken, maar als zij ook gebruik willen maken van het kunstgrasveld dan lost het ons capaciteitsprobleem als vereniging niet op. Natuurlijk kunnen we wel over andere dingen nadenken en samenwerken.”

De leden, sponsoren en vrijwilligers van Sparta’25 worden nog persoonlijk op de hoogte gebracht voor een informatieavond op 18 februari. Daarna komt er ook nog een speciale vergadering waarin de eventuele plannen goedgekeurd worden. “Als bestuur willen we zo’n belangrijke beslissing namelijk niet zelf nemen.”