Afbeelding

Lachende gezichten bij clinic rolstoeltennis TV ‘t Slotje

Sport

Beek en Donk - In samenwerking met de Esther Vergeer Foundation kwam Niels Vink, nummer 1 rolstoeltennisser van de wereld in de categorie quad, een clinic rolstoeltennis geven bij TV ‘t Slotje in Beek en Donk. Bij tennisvereniging ‘t Slotje hebben ze wekelijks een groep G-tennis en met deze clinic wilden ze nóg meer kinderen enthousiast maken om te komen tennissen bij de vereniging.

In de clinic leerden de kinderen in eerste instantie omgaan met de rolstoel. Hoe kom je vooruit, hoe maak je bochtjes en hoe gebruik je het tennisracket? Na wat oefenen werden de eerste tennisballen geslagen en hadden de kinderen zichtbaar veel plezier. “Ik vond het superleuk om de clinic te geven. Het was gaaf om te zien hoe enthousiast de kinderen zijn”, zo vertelt Niels. “Ze deden het erg goed. We hebben wat forehands geslagen, een estafette gedaan en ze hebben de stoel al erg goed onder controle.” Met de clinic hoopt Niels andere kinderen te inspireren. “Zeker weten, daar doe je het voor.”

G-tennis
Het G-Tennis bij TV ’t Slotje, dat bestaat uit gehandicapten met een verstandelijke of lichamelijke beperking, is zo’n 3,5 jaar geleden begonnen door kartrekker Jolanda Spierings en trainer Jorg Gussenhoven. “De vraag kwam vanuit de gemeenschap”, zo vertelt Jorg. “Iedere week kwam hier een moeder met haar kind voorbij rijden en moest ze naar Eindhoven toe, terwijl er hier ook gewoon een accommodatie was. Dat vonden wij raar en toen hebben we onderzocht of er daadwerkelijk vraag naar was. Dat was zo en inmiddels hebben we een G-tennisgroep die wekelijks tennist en ook twee rolstoeltennissers.”

Om wat meer aandacht te geven aan het rolstoeltennis zocht Jorg contact met Robin van Asten van de Esther Vergeer Foundation. Deze foundation faciliteert materialen om te sporten voor kinderen met een beperking en ondersteunt de verenigingen met bijvoorbeeld trainingsvoorbeelden. Jorg is blij met de samenwerking en vind het mooi dat de nummer 1 van de wereld nu op het sportpark staat. “Hoe kun je kinderen nou beter enthousiast maken dan de nummer 1 van de wereld, die af en toe al traint in de tennishal van Beek en Donk? Wat dat betreft hadden we het niet beter kunnen treffen. Het weer en het animo was goed en voor de twee die al wekelijks bij ons tennissen is dit goed om mee te maken. Zij hebben het soms lastig en dit geeft ze weer een puntje op de horizon.”

Mogelijkheid in Laarbeek
Een van de twee vaste rolstoeltennissers bij TV ’t Slotje is de Lieshoutse Tessa Donkers. Moeder Marianne van Gend is blij met de mogelijkheid dat er rolstoeltennis aangeboden wordt in Laarbeek. “We waren voor Tessa op zoek naar een sport en toen heb ik Jaccy van den Enden van Laarbeek Actief/Uniek Sporten geappt met de vraag waar er ergens rolstoeltennis mogelijk was in onze regio. Die vertelde me dat dat hier bij TV ’t Slotje het geval was en nu tennist Tessa hier zo’n jaartje. Ze vindt het hartstikke leuk om te doen, maar zou wel willen dat er meerdere kinderen komen rolstoeltennissen.”

Tessa traint wekelijks met Joep uit Gemert een halfuurtje samen en daarna mixen ze nog een halfuurtje met een lopende groep. “Voor ons als ouders is het heel belangrijk om te zien dat ze zich vermaakt en bij een club is met leeftijdsgenootjes. Ik vind het dan ook mooi om te zien dat er hier een mix is met de lopende kinderen. Zo zien zij dat kinderen in een rolstoel ook heel veel kunnen. Daarnaast is Jorg een heel enthousiaste trainer die speciale cursussen heeft gevolgd. Het lesgeven in rolstoeltennis is toch wel iets anders dan een normale tennistraining geven. Het vergt namelijk een hele lastige techniek, maar ze leren iedere keer bij en het gaat steeds beter.”

Uniek Sporten
Heeft u of uw kind ook interesse in het Uniek Sporten? Jaccy van den Enden helpt u graag. “We hebben heel veel contacten met verenigingen om sporten mogelijk te maken voor mensen met een beperking. Zo ook met het rolstoeltennis. Het is prachtig om te zien dat deze kinderen dan zo enthousiast zijn. Die glimlach op hun gezicht, daar doe je het voor. Hopelijk kunnen we vaker zo’n activiteiten organiseren.”


Afbeelding