Afbeelding

Laatste partijen voorronde bij DOT afgewerkt

Sport Sport

Beek en Donk - Bij Schaakvereniging DOT uit Beek en Donk werden dinsdagavond 26 maart de laatste partijen van de voorronde afgewerkt. 

Ferrie had goede tactische kansen tegen Jhonny maar zag deze niet. Jhonny ontsnapte en kon Ferrie even later mat zetten. Chris van Laarhoven bezorgde André al snel een dubbelpion en even later snoepte hij pion op b7 weg met zijn dame. André verdreef met Tb8 de dame weg en even later kon hij zelfs met Txb2 mede door een foutje van Chris binnenvallen. Chris probeerde de toren in te sluiten met zijn paarden maar André vond steeds de enige juiste zet om dat te verhinderen. Een grote ruil kwam tot stand en kort daarna werd het remisevoorstel van André geaccepteerd.

Het duurde even voordat de eerste pion geslagen werd tussen Peter en Chris v.d. Aa. Peter bezorgde zichzelf een dubbelpion op de f-lijn. Chris zette zijn torens op de e-lijn. Peter speelde zijn voorste dubbelpion op naar f5 en vergat dat nu zijn paard 1 keer minder op e5 verdedigd stond. Chris ruilde wat stukken af met materiaalwinst. Peter gaf niet op, plaatste zijn dame sneaky op g3 en pende Chris zijn paard op e5. Chris haalde zijn dame op c7 weg maar zette deze op e7 waar zijn paard nog steeds gepend stond, nu door de toren op e1. Met f4 dwong Peter stukwinst af. Hij dreigde zelfs een matnet op te bouwen en dwong vervolgens ook nog dameruil af. Het eindspel was een feit. Chris v.d. Aa ging door de vlag. Sensationele overwinning voor Peter.

Piet en Aloys speelden heel behoedzaam. De stelling van Piet leek meer progressie te boeken. Piet won een pionnetje maar kon de stelling van Aloys niet kapot spelen. Sterker nog, Aloys begon tegenspel te ontwikkelen met zijn torens via de c-lijn. Een van de torens werd geruild en de heren kwamen terecht in een tricky toren-loper eindspel. Aloys maakte de eerste fout en verloor daarmee de partij.