Afbeelding

Feestdag Onze Lieve Vrouw van Lourdes

Algemeen Algemeen

Mariahout - De Katholieke kerk viert op 11 februari de feestdag van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Vanaf de inzegening van de kerk (1933) heeft de parochiegemeenschap van Mariahout hier aandacht aan geschonken.

De religieuze locatie in Mariahout is inmiddels uitgegroeid tot een Maria bedevaartplaats, waar jaarlijks ruim 35.000 mensen een bezoek brengen.

Het verhaal van Bernadette
In 1858 verscheen Maria in het Zuid Franse plaatsje Lourdes, op wonderbaarlijke wijze aan het eenvoudige meisje Bernadette Soubirous. Toen Bernadette haar verhaal thuis vertelde was er aanvankelijk veel ongeloof. Ook de kerkelijke overheid veroordeelde haar bevinding en verbood haar terug te gaan naar die plaats. Bernadette, gedreven door een innerlijke drang, bleef echter de grot bezoeken. Al vrij snel gingen er meer mensen met haar mee. In totaal heeft Bernadette 18 keer een verschijning gehad. Binnen enkele maanden waren haar bevindingen zo bekend dat er duizenden mensen een bezoek brachten aan de Lourdesgrot. Inmiddels is Lourdes uitgegroeid tot een van de grootste bedevaartplaatsen in de wereld, waarnaar jaarlijks zes miljoen mensen een bezoek brengen.

Feestdag
Op zaterdag 11 februari om 18.30 uur is er in de kerk van Mariahout een speciale Mariaviering. Er wordt aandacht besteed aan het verhaal van Bernadette. Tijdens de eucharistieviering worden gezamenlijk bekende Marialiederen gezongen. Na de viering gaan de kerkgangers samen naar de grot om Maria een kaarsenhulde te brengen.