Archieffoto van de Dorpszeskamp in 2016
Archieffoto van de Dorpszeskamp in 2016 Foto: Joost Duppen

Zeskamp KPJ Beek en Donk vijfentwintig jaar actief

Algemeen Evenementen

Beek en Donk – Voorbereidingen zijn in volle gang. Op zaterdag 17 en zondag 18 juni kan Laarbeek zijn sportieve beentje voorzetten. Voor de vijfentwintigste keer organiseert KPJ Beek en Donk de zeskamp, bekend in heel Laarbeek èn omstreken.

Ledenwerving KPJ
Enthousiast bladeren KPJ-ers van het eerste uur en KPJ-leden die nu de zeskamp organiseren door een hele stapel fotoalbums. "Kijk, hier ben ik met Elke en Iris nog in de wandelwagen", lacht Corine van Leuken. Samen met Ingrid de Beer en John van der Heijden zat zij vijfentwintig jaar geleden in de organisatie. Nu neemt dochter Elke, samen met Suze van Berlo, een deel van de organisatie voor haar rekening. "In 1993 zochten we nieuwe leden", legt Ingrid uit. "We begonnen met een scholenzeskamp op zaterdag." John vult aan; "Op het terrein stond een kraampje met daarop allemaal informatie over de KPJ, met allemaal van die stenciltjes." Buurtvereniging 't Molenveldje was net gestopt met de organisatie van hun zeskamp. "We hebben veel van de buurtvereniging georven", zegt Corine. "Bruikbare spullen, nog jaren plezier van gehad." De organisatie was vijfentwintig jaar geleden wel kleiner. Alle aspirantenleiding werd ingezet om de dag mee te organiseren. Nu heeft de KPJ-commissies die elk een activiteit aanpakken.

Uitbreiding naar zondag
De zaterdag bleek een succes en het jubileum kwam eraan. Daarom werd besloten de zeskamp uit te breiden naar de zondag om ook volwassenen bij het evenement te betrekken. Op zondag werd het een strijd tussen buurtverenigingen. Of de feestavond 'De Zwinkslag' tijdens de zeskamp gegeven werd weet niemand meer zeker, wel herinneren ze zich een steengoed optreden van de onbekende band 'Krezip'. Zondag is tegenwoordig voor jeugd van twaalf tot en met vijftien jaar en sportievelingen vanaf zestien. "De scholenzeskamp, die door bovenbouwleerlingen uit heel Laarbeek gedaan wordt, krijgt op zondag een vervolg voor jeugd die van de basisschool af is", legt Suze uit. "Voorheen moesten ze wachten tot ze zestien waren, nu nemen ze na groep acht klasgenoten uit Helmond en Gemert mee." Bijna alle basisscholen uit Laarbeek nemen deel aan de zeskamp. Zaterdag is al helemaal ingevuld. Voor zondag kunnen teams zich nog aanmelden, maar ook daar is weinig plek over.

Spelen om niet te vergeten?
"Lik eens aan mijn lolly", zegt Ingrid met een knipoog. "Net zo lang aan een lolly likken tot hij in een pvc-pijp past." Natuurlijk wordt de legendarische modderbak genoemd. "Vorig jaar kregen ze in het rode draadspel de opdracht om een emmer zand te vullen en daarna met gestrekte armen zo lang mogelijk vast te houden", vertellen Elke en Suze. "Bij het vullen zag je al, dat gaat dadelijk niet goed." De technische commissie is alweer druk bezig met nieuwe spellen. "Er zal wel weer een stormbaan inzitten, behendigheid, kracht, evenwicht en waterspelletjes", zeggen de meiden. "Zeskamp is vaak bikkelen." Twee weken vooraf wordt het terrein opgebouwd. "Alle werkzaamheden worden op bierviltjes geschreven", vertelt Elke. "Als alle bierviltjes uitgevoerd zijn, is het terrein klaar en kunnen er tachtig teams met ongeveer tien personen van de inspanningen van de KPJ genieten." Seniorenleden mogen niet deelnemen aan de zeskamp. Voor de organisatie zijn ze hard nodig. Zij zorgen als KPJ voor een sportief feest voor deelnemers en toeschouwers.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding