Afbeelding

Senioren veilig op de e-bike

Algemeen

Laarbeek - Een aantal Laarbeekse senioren maakten donderdag 18 april gebruik van de mogelijkheid om te denken over en te kijken naar veilig fietsgedrag. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de Laarbeekse seniorenverenigingen, de LEVgroep en Laarbeek Actief. Vertrekpunt was De Dreef in Aarle-Rixtel.

Na een kopje koffie en een welkomstwoord was het woord aan Louis Doomernik. Hij vertelde over de verschillen tussen verkeersdeelnemers en de daarbij behorende regels en voorschriften. Diverse Laarbeekse situaties werden hierin meegenomen. Door de interactieve presentatie werd meteen de kennis van de aanwezigen ‘getoetst’ en was er discussie over ‘de zin en logica’ van een aantal regels. Daarna was er aandacht voor de praktijk. Maarten Gilsing van Laarbeek Actief vertelde over soorten fietsen en waarop gelet moest worden bij de aankoop, algemene regels over fietsgedrag en het gebruik van helm en spiegel. Vervolgens gingen de deelnemers naar buiten waar met pionnen een paar oefentrajecten uitgeprobeerd konden worden. Het laatste praktijkdeel was een fietstocht van ongeveer 15 km door Laarbeek onder leiding van Maarten Gilsing en Jolijn Verploegen van Laarbeek Actief, waarbij ook weer de in de theorie besproken situaties voorkwamen.

Tijdens een kopje koffie werd tenslotte de middag geëvalueerd in de hoop dat dit allemaal bij kan dragen aan veilig fietsgedrag. Mogelijk wordt deze activiteit volgend jaar in een andere kern opnieuw aangeboden als daar behoefte aan blijkt te zijn. Signalen hierover kunnen doorgegeven worden aan de bij de organisatie betrokkenen.