Buurtvereniging De Weidevogels
Buurtvereniging De Weidevogels

Buurtvereniging De Weidevogels viert 40 jaar bestaan

Activiteiten & Evenementen

Beek en Donk - Eigenlijk bestaat buurtvereniging De Weidevogels in Beek en Donk al 44 jaar. De vereniging werd opgericht op 16 oktober 1980, Maar omdat vanwege corona het jubileumfeest niet door kon gaan, wordt dit op zondag 18 september gevierd.

De vereniging is opgericht door Martin van de Einde (tevens de eerste voorzitter), Gerard Hanegraaf, Tonnie Swinkels, Peter Verschuren, Mies Verhoeven  en Gerrit Leenders. De naam De Weidevogels kwam uit de koker van mevrouw Tonnie Swinkels. Na Martin is Rein van Asten voorzitter geworden, hij heeft dit 10 jaar gedaan. Mede dankzij Rein, Martin en Christian Wouters heeft de vereniging in 1988 statuten gekregen en een huishoudelijk reglement. Sinds 2005 is Lodewijk van Asten de voorzitter. Op dit moment zijn 51 gezinnen/alleenstaanden lid van de buurtvereniging.

Het 25-jarig bestaan in 2005 werd gevierd met een uitstap naar Overloon en ‘s avonds in café De Koppelen. Jarenlang werden daar ook de jaarvergadering gehouden, met daaraan gekoppeld een feestavond. Buurtvereniging De Weidevogels is een actieve en gemoedelijke vereniging. Jarenlang werd er meegedaan aan carnavalsoptochten en jaarlijks wordt de buurt tijdens deze dagen versierd. Nog steeds hangen daar dan de prachtige versieringen, gemaakt door Mies Verhoeven. Ook nam De Weidevogels vaak deel aan de zeskamp in Beek en Donk. 

Jaarlijks worden er diverse activiteiten georganiseerd. Zo is er elk jaar een fietstocht en BBQ in augustus op een van de pleinen van de buurt. In maart is altijd de jaarvergadering met feestavond.
Om de kas te spekken is er iedere maand de lotto. Het geld hiervoor wordt al jaren opgehaald door Elly van Gogh en Piet van Oosterwijk. In het verleden heeft Jo van Rossum hier ook een belangrijk steentje aan bijgedragen.

Buurtvereniging De Weidevogels heeft ook een Wel en Wee-dienst waar onder meer Jo van Rossum, Willemien Pellegrino, Tonnie Swinkels, Hans Wagelmans in het verleden hun sporen hebben verdiend. Op dit moment nemen Marriet Wagelmans en Annet Haverkort de honneurs waar. Zij zorgen voor een attentie bij trouwen, geboortes, bezoeken nieuwe bewoners in de buurt etc. Het eerste wapenfeit van de Wel en Wee-dienst was een attentie bij de geboorte van Jasper van Asten op 5 november 1980. De buurt heeft ook een nieuwbrief waar van allerlei wetenswaardigheden in staan over de buurt. Deze wordt sinds april 2014 verzorgd door Bert Pellegrino. In 2016 hebben op het eerste plein een flink aantal buurtgenoten een jeu de boulesbaan aangelegd.

Voor de kinderen wordt er ook jaarlijks het nodige georganiseerd. Het jaarlijkse sinterklaasfeest is een van de hoogtepunten. Vele jaren heeft Jasperd Swinkels hier een zeer voorname rol vervuld. Deze is nu overgenomen door Bert Pellegrino.