Afbeelding

Aarlese heemkundekring houdt lezing over tradities

Activiteiten & Evenementen

Aarle-Rixtel - De Aarlese heemkundekring organiseert op dinsdag 1 november een lezing ‘feesten, rituelen en traditities’. Deze wordt gegeven door mevrouw Ineke Strouken, bestuurslid van Brabants Heem en portefeuillehouder immaterieel erfgoed en erfgoedtoerisme, in de Couwenbergh.

Veel van wat mensen doen en denken hebben ze overgenomen van ouders en grootouders. Bij hen ligt de oorsprong van de Nederlandse tradities. Een gewoonte of gebruik dat van generatie op generatie wordt doorgegeven, wordt een traditie genoemd. Tot voor kort werden tradities niet meegerekend tot Nederlands erfgoed en werden dus ook niet beschermd. In 2012 kwam daar verandering in. Nederland ondertekende een nieuw UNESCO verdrag en nam daarmee de verplichting op zich, om tradities te gaan beschermen. Tijdens het eerste deel van de lezing zal Ineke Strouken vertellen hoe dit verdrag tot stand is gekomen.

Maar tradities hebben ook alles met identiteit te maken. Welke tradities behoren tot de Nederlandse identiteit? In het tweede deel van de lezing zal Ineke achtergrond verhalen vertellen van tradities. Dat wordt een feest van herkenning! De lezing begint om 20.00 uur. Niet-leden betalen een bescheiden bijdrage van €2,50.