Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Prinsenfoto 2023 groot succes: ‘Vroeg, maar wel echt skon’

Activiteiten & Evenementen

Laarbeek - Als een kleine generaal staat fotograaf Joost Duppen op grote hoogte iedereen naar de juiste plek te dirigeren. “Jij een beetje naar rechts. Die meneer met die steek. Je veren hangen nu voor het gezicht van je achterbuurman.” En zo gaat het even door. Het is ook niet niks: een prinsenfoto maken met alle regionale (jeugd)hoogheden. Als iedereen lijkt goed te staan: “Even lachen...” En de Prinsenfoto 2023 is gemaakt.

Voor velen was het zondagochtend vroeg. Vanaf 9.00 uur verzamelen alle hoogheden en hun gevolg bij het Bavaria Brouwerijcafé in Lieshout. Samen met DeMooiLaarbeekKrant en het GemertsNieuwsblad heeft Bavaria Brouwerijcafé de handschoen opgepakt voor het organiseren van een prinsenfoto. De koffie en thee staat klaar voor iedereen bij binnenkomst. De worstenbroodjes van Bakker Van de Ven vinden gretig aftrek. 

Avond ervoor laat
Aan sommige hoogheden is het te zien dat het de avond ervoor laat was. Zo hadden onder meer de Pierewaaiers (Bakel), Teugelders (Beek en Donk) en Ganzegatters (Aarle-Rixtel) hun kletsavond. Maar toch, niemand wil ontbreken op de Prinsenfoto 2023. En zo druppelen de verenigingen een voor een binnen. De bedoeling was om eerst alle prinsen uit Laarbeek op de foto te zetten, daarna die uit het verspreidingsgebied van het GemertsNieuwsblad en daarna nog een met iedereen. Maar omdat de prinsen van Mariahout en Beek en Donk toch wat moeite hadden om ‘s ochtends vroeg hun weg naar Lieshout te vinden (”Ik lag pas om half zes in bed”, aldus prins Luuk XLVI uit Ganzendonck) kan het draaiboek meteen worden aangepast.

Muziek Ganzegatse hofkapel
Geen probleem voor de organisatie. Terwijl het voor in het café ondanks het vroege tijdstip al een gezellige boel is, begeven de eerste hoogheden zich naar de grote zaal. Met zijn grote gestalte wordt prins Rob dun Urste van de Bergkneuters uit Handel door Joost Duppen vanuit zijn hoogwerker naar de achterste rij gedirigeerd. Wat schuiven, iemand op een kratje bier en knip. Gelukt. Terug naar het café waar de Ganzegatse hofkapel inmiddels voor een geweldige sfeer zorgt. De koffie en thee zijn omgeruild voor het Lieshoutse water. Prins Rob dun Urste geniet. “Dit is super, geweldig. De sfeer zit er al goed in. Beginnen met koffie en een worstenbroodje en daarna een lekker pilsje.”

Klus geklaard
Ondertussen staan de Laarbeekse carnavalshoogheden strak in het gelid, waarna nog een foto gemaakt wordt met iedereen. Klus geklaard, maar einde ochtend is het nog lang niet. Voor in het café is het bal. Prinsen die elkaar normaal niet tegenkomen, maken nu een praatje, delen ervaringen uit. De tapkraan blijft lopen. Hoogheden klimmen op de barkrukken om te dansen op de klanken van de hofkapel. En dan heb je prins Djim (van de Heikneuters uit Mariahout). Hij neemt de bekkens in zijn hand en speelt mee. “Skon. Het is zeker leuk zo’n ochtend. Mooi ook om carnavalsverenigingen uit andere gemeenten te treffen. Het is zo wel een echt druk programma, maar het is echt mooi”, vertelt hij.

Tegen 13.00 uur maken de laatste mensen aanstalten om te gaan. Een geslaagde ochtend, met geweldige foto’s voor het plakboek. Wordt zeker vervolgd.

Afbeelding
Afbeelding