Afbeelding

Veel klank in ‘t Anker

Activiteiten & Evenementen

Laarbeek - ODE, OverDagEnsemble Laarbeek, ontving zaterdag in ‘t Anker Lichtstad Brass, om samen een avond te vullen met ieder zijn gezelschap-eigen muziek. Het is goed te beseffen dat ruim tevoren in de MooiLaarbeekKrant werd aangekondigd dat naast Harmoniemuziek er ook brassbandmuziek zou gaan klinken. Is ODE qua samenstelling een mix van 48 koper- en rietinstrumenten met enkele dwarsfluiten, de samenstelling van Lichtstad Brass is een mix van 30 koperinstrumenten en dat geeft een totaal ander klankbeeld.

Vóór de pauze was het muzikale woord aan ODE: er werd onder leiding van Hubert Geurts naar vermogen aangenaam gespeeld, waarbij de dirigent regelmatig maande tot minder volume, zachter spel. Het zou goed kunnen zijn dat het ‘Ave Maria no morto’ speciaal werd gespeeld voor een dame die door een ernstig ongeluk niet meer mee kan spelen op haar klarinet, maar wel in de zaal aanwezig was, geholpen door een moderne rolstoel met claxon, met welke ‘toeter’ ze tijdens het inspelen van het orkest haar aanwezigheid aankondigde.

Het muziekstuk met de langste speeltijd was een medley van Franse chansons: de namen van de chansons werden op charmante wijze aan het publiek gepresenteerd door Marion Swinkels, voor deze avond de ladyspeaker. Na de pauze werd de zaal gevuld met klank die de aanwezigen zou kunnen verbazen; een brassband produceert een massa decibellen en de goede waarnemer kon vaststellen dat dirigent, Chris de Baat, op geen enkel moment maande tot minder. Wat op een verrassende manier kan verbazen is de enorme dynamiek, gepaard aan duidelijke dictìe; de echte kenner zou kunnen zeggen dat beide eigenschappen aanwezig gesteld kunnen worden met minder decibellen, met zachter spel. Wat zeker enorme indruk maakte was het solospel van een trombonespeler: dan kun je vaststellen dat deze muzikanten gevormd zijn in een hooggekwalíficeerd muziekgezelschap, in dit geval de Philipsharmonie.

De hoeveelheid applaus die de gehele avond geklonken heeft gaf aan dat zowel vóór als na de pauze de optredens zeer gewaardeerd werden. Tot slot werden beide dirigenten uitvoerig bedankt met overhandiging van iets tastbaars; ook ladyspeaker Marion Swinkels werd met bloemen bedankt voor haar optreden.