Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Vrijheidsvuur de Peel in Laarbeek ontstoken

Activiteiten & Evenementen

Laarbeek - September is de maand waarin herdacht wordt dat Zuid-Oost Brabant en Noord-Limburg in 1944 zijn bevrijd. De Projectgroep Death Valley de Peel heeft in 2019 het plan opgepakt om ter gelegenheid van ‘75 jaar bevrijding Zuid-Oost Brabant’ hier aandacht aan te geven door in Asten een manifestatie te organiseren waarbij het vuur symbolisch uitwaaiert over de Peel. 

Lopers van een zestal Peelgemeenten brachten het vuur naar hun dorp, waar het ontstoken werd. Zo ook in 2020 (Geldrop-Mierlo), 2021 (Meijel) en Deurne (2022). De Stichting Vrijheidsvuur de Peel wil dit werk voortzetten en organiseert dit jaar, in samenwerking met de gemeente Laarbeek, het evenement in het openluchttheater van Mariahout. Inmiddels zijn er elf gemeenten rondom de Peel betrokken bij de ceremonie.

Op de avond van 18 september wordt het Vrijheidsvuur opgehaald in Eindhoven. Door lopers uit Laarbeek wordt het vuur naar de kerk en de Mariagrot in Mariahout gebracht, waar het rond 22.15 uur zal aankomen. Hier verblijft het vuur tot de avond van 19 september. Op 19 september wordt het vuur daar om ongeveer 18.30 uur opgehaald door lopers van de deelnemende gemeenten (7 Brabantse en 4 Limburgse gemeenten) en zij zullen het vuur al lopende vanaf de kerk brengen naar het Openluchttheater na eerst een ronde door het dorp gemaakt te hebben. De stoet wordt vooraf gegaan door 1 militaire jeep, gevolgd door de lopers en daarna een 20-tal oude militaire voertuigen. Vanaf het plein voor de kerk bij de grot zal de Firebrigade Pipes & Drums uit Gemert-Bakel de stoet vooraf gaan en bij aankomst vormen zij een erehaag voor de fakkeldrager en de overige lopers. 

Om 18.45 uur zal burgemeester Frank van der Meijden van de gemeente Laarbeek alle aanwezigen welkom heten, de fakkel met het Vrijheidsvuur in ontvangst nemen en zal hij het Vrijheidsvuur ontsteken. Tijdens de Eed van Trouw, afgelegd door de gilden, zal het Wilhelmus gezongen worden en zal de Nederlandse vlag gehesen worden. Hierna ontsteken alle burgemeesters een fakkel die zij daarna doorgeven aan de lopers van hun gemeente. De lopers zullen het vuur naar hun eigen gemeente dragen. Door de bijdragen aan de ceremonie van de vele gildebroeders, schutterijen, lopers, veteranen, de Pipes & Drums, zangeres Yolanda Vos en verschillende sprekers zal het een luister- en kleurrijk geheel worden. Om ongeveer 20.15 uur zullen de lopers met het Vrijheidsvuur vertrekken naar hun gemeente en wordt de ceremonie beëindigd. Een ieder, die voor dit evenement belangstelling heeft, wordt van harte uitgenodigd aanwezig te zijn. Kom wel per fiets of te voet in verband met beperkte parkeergelegenheid.