Afbeelding

Lezerspodium - ABL blijft kritisch over verkeersveiligheid Oranjelaan/Lieshoutseweg

NULL

Lezerspodium - ABL blijft kritisch over verkeersveiligheid Oranjelaan/Lieshoutseweg


"Met de naderende onderhoudsbeurten voor de Oranjelaan en Lieshoutseweg, is het een uitstekend moment om de verkeersveiligheid op deze drukke wegen weer kritisch te evalueren. De Lieshoutseweg is enkele jaren geleden uitgeroepen (al dan niet terecht) als een van de meest onveilige wegen van Nederland. Ook de Oranjelaan is een belangrijke verkeersader. Dit is voor Algemeen Belang Laarbeek (ABL) voldoende aanleiding om de verkeersveiligheid aan de orde te stellen. 

Tijdens de vergadering van de raadscommissie Beheer Openbare Ruimte (BOR) van 14 maart jl. heeft ABL om maatregelen gevraagd om de veiligheid op de kruising Oranjelaan/Lieshoutseweg te verbeteren. Het is onder andere gebleken dat veel bestuurders (zowel automobilisten als fietsers) het rode licht negeren. Naar de mening van ABL zouden bijvoorbeeld flitskasten een veiligere situatie op kunnen leveren, al zijn er uiteraard meer mogelijkheden. Door de portefeuillehouder werd toegezegd om dit te overleggen met de provincie.

Tijdens de laatste commissievergadering BOR werd teruggekomen op de het voorstel van ABL. Het antwoord was relatief teleurstellend. De provincie ziet geen aanleiding om de verkeersveiligheid verder te verbeteren. Dit vanwege het lage aantal slachtoffers. Naar de mening van ABL is dit een onvolledige analyse. Het zou ons inziens beter zijn ook het aantal “bijna ongelukken” mee te nemen, al is dit moeilijk voor langere perioden te peilen. De ervaring leert dat als men dit wel zou doen, dat de kruising onveilig is door onverantwoord verkeersgedrag van veel bestuurders.

Gelukkig kon de portefeuillehouder wel mededelen dat de politie meer controles op de Lieshoutseweg uit gaat voeren. Hiermee is al begonnen, ABL hoopt dat hier een preventieve werking van uit gaat. ABL zal de gang van zaken zeker scherp blijven volgen en waar nodig kritische vragen stellen en om actie vragen. Dit is van belang omdat binnen niet afzienbare tijd de Lieshoutseweg opgeknapt zal gaan worden. Ook hier zijn bijvoorbeeld maatregelen nodig om ervoor te zorgen dat voetgangers en fietsers (denk ook aan schooljeugd!) veilig ter plaatse van het Berkendijkje over kunnen steken. ABL houdt een vinger aan de pols."


Namens ABL,

Jordy Brouwers
Commissielid BOR