Regiogeld 'Eier' idealistisch initiatief

NULL

Regiogeld 'Eier' idealistisch initiatief


Beek en Donk - Bij café Dave van de Burgt vond dinsdagavond een presentatie plaats over 'Eier', het nieuwe regionale betaalmiddel. Slechts acht belangstellenden schoven aan om de uitleg van initiatiefnemer Terry van de Vossenberg uit Gemert te horen. 

Het idee is om nieuw geld te creëren dat in de regio uitgegeven kan worden bij deelnemende bedrijven, om zo de eigen economie te versterken en het geld binnen de gemeenschap te houden. 'Eier', zoals de nieuwe valuta moet gaan heten, kan worden aangekocht voor €0,95 eurocent en uitgegeven worden als euro. Dat levert een voordeel op van 5%. Deze 5 % moet dan ten goede komen aan de gemeenschap.

Het is de bedoeling dat de geldstroom van de 'Eier' binnen de regio blijft circuleren. Dit zou moeten zorgen voor meer banen en een afname van de druk van ons monetaire stelsel. Als er voldoende omzet gedraaid wordt, moet het zelfs mogelijk worden om ondernemers, die nu geen regulier krediet kunnen krijgen via de bank, een krediet te verstrekken in 'Eier'. Heel idealistisch en nog in het beginstadium van de ontwikkeling.

Tijdens de avond bleek dat de eigen organisatie nog niet geheel op orde is. Kritische vragen over mogelijke haken en ogen werden niet geapprecieerd. In hoeverre alles juridisch haalbaar is, is ook zeker nog niet duidelijk. Los van het feit of regiogeld een oplossing kan bieden voor de huidige economische crisis waarin we met zijn allen zitten, is het de vraag of je ondernemers zover krijgt dat ze aan het initiatief gaan meewerken. Binnen Laarbeek is het al een hele toer om winkeliersverenigingen met elkaar te laten samenwerken. De ondernemers zijn al een stap verder daarin en participeren in de SBBL (Stichting Bedrijven Belangen Laarbeek) of bij het Parkmanagement (beheer over de industrieterreinen) al met elkaar in gezamenlijke projecten. 

De initiatiefnemers zijn zeer enthousiast over hun plan. Ze zijn bereid om veel tijd en energie te steken in de verdere ontwikkeling van regiogeld. Of het echt gaat slagen, moet nog blijken. Er moet nog veel gebeuren en er zijn nog zaken die verder onderzoek vergen.