Afbeelding

Beek en Donkse

NULL

Beek en Donkse ‘Bella Fonte’ (61) geeft haar boek uit: 'Het verhaal van een autist'


Beek en Donk - Met als doel om andere ouders en betrokkenen bekend te maken met autisme en hoe het leven van een autist kan zijn, heeft Bella Fonte, onder pseudoniem, haar boek geschreven. Dit boek is ontstaan uit haar eigen ervaringen en belevingen, welke zij door de jaren heen aan het papier heeft toevertrouwd.

In eerste instantie was het bedoeld om alles wat zij mee- en doormaakte, van zich af te kunnen schrijven. Met behulp van een schrijfcoach zijn de eigen verhalen en kattebelletjes van ‘Bella Fonte’ gevormd tot een prettig leesbaar boek, welke veel herkenning zal opleveren bij eenieder die met autisme te maken heeft.

‘Bella Fonte’ had vrijwel direct na de geboorte van haar tweede zoon al het gevoel dat ‘Peter’ anders was, dan andere kinderen. Omdat zij, zoals veel later bleek, zelf autistisch aanverwant is, kreeg zij veel herkenning via haar moeder. Feitelijk leek zij de enige die ‘Bella’ begreep. Autisme was nog onbekend terrein en ‘Peter’ werd veelal afgeschilderd als een moeilijk en onopvoedbaar jochie. Dit soort uitlatingen deden ‘Bella’ veel pijn. Zij voelde zich alleen staan in haar strijd om het begrip en welzijn voor haar zoon.

Alle denkbare stations zijn door ‘Bella’ en haar gezin gepasseerd. Gestart bij de huisarts, opvolgend diverse instanties waaronder Jeugdzorg, tot aan Justitie aan toe. Nergens had ‘Bella’ het gevoel begrepen te worden: “Een autist denkt niet hokjes, maar men denkt hen wel in hokjes te kunnen plaatsen.”

Pas in het 14e levensjaar van zoon ‘Peter’ werden zowel moeder als zoon eindelijk begrepen en kreeg zijn afwijkende gedrag een naam: autisme. Voorafgaand aan dat moment werden er pas concrete stappen gezet, in de vorm van een observatie- en onderzoeksperiode. Opvolgend de juiste hulp en psychische ondersteuning , welke volgens ‘Bella’ cruciaal zijn voor dit ‘soort’ kinderen. In ‘Peters’ geval was ook de muziektherapie van essentieel belang. “Wat hij niet in woorden uit kon drukken, kon hij wel via de muziek.”

Door de juiste diagnosestelling en het doelgerichte behandelplan, is het verloop vanaf ‘Peters’ 14e levensjaar positief te noemen. ‘Peter’ woont inmiddels zelfstandig via een ‘begeleid wonen-project’ en is in staat om te werken. “Enkele jaren geleden heeft hij zelfs een grandioze reis, tezamen met zijn broer, door Nieuw Zeeland gemaakt!”

‘Het verhaal van een autist’ is een 245 pagina tellende paperback. Het verhaal is waargebeurd en enkel de persoonsnamen en de namen van de instanties zijn gefingeerd.

Vanaf 7 oktober 2013 is het boek bij Van Helvoort boekhandel te koop. Bij verzending worden geen verzendkosten in rekening gebracht. De website: www.helvoortbeekendonk.nl.