Afbeelding

Gezelschap St. Isidorus viert het 125-jarig bestaan

NULL

Gezelschap St. Isidorus viert het 125-jarig bestaan


Beek en Donk- Het in 1888 opgerichte gezelschap St. Isidorus bestaat op 23 november 125 jaar. Het hoofddoel van het gezelschap is ‘ons bij gepaste uitspanning zich met onderlingen deelneming in den landbouw te bekwamen en over deszelfs te spreken’.


In 1888 ontstond er behoefte aan een belangenbehartiging van de boerengemeenschap en werd de ‘Boerencompagnie’ opgericht. Het duurde uiteindelijk tot 1995 tot het eerste reglement voor de vereniging werd opgesteld. Alles was dus goed geregeld en de boer ‘hij ploegde voort’, maar het gezelschap kreeg concurrentie. Het jaar daarna in 1996 werd de NCB (Noord-Brabantse Christelijke boerenbond) opgericht. De eigenlijke taak van de Boerencompagnie werd door deze grote belangenorganisatie overgenomen, voordat de compagnie goed en wel van de grond was gekomen.

Daarna is St. Isidorus, net zoals vele evenbeelden in de andere dorpen en steden, blijven bestaan als gezelligheidsvereniging. Er bleven wel duidelijke regels gelden. Zo was men verplicht naar de maandelijkse bijeenkomsten te komen. ‘De leden zijn op boete van vijf centen verplicht de gewone vergaderingen bij te wonen, die gehouden worden op den eerste Zondag van iedere maand aanvangende des namiddags om zes uur’. Bekende namen uit de vereniging waren de ‘Rendersen’ en de leden van de familie Van Will. Deze laatste familie was eigenaar van brouwerij ‘Het Anker’ in Beek. Zij verpachtte aan St. Isidorus een stuk land. “Dat moest door de leden bemest worden en daarna werden de opbrengsten verpacht aan de hoogste bieder”, aldus president Theo van der Aa.

Het nieuwe boek, dat ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan zal worden aangeboden, is geen verslag van verhalen die zijn overgeleverd, maar bij het schrijven is uitgegaan van de notulen die in die 125 jaar zijn geschreven. Voor de research en het schrijven is Bart van den Eijnde voor een groot deel verantwoordelijk. Het boek wordt gepresenteerd tijdens de receptie bij Dave van den Burgt op zaterdag 23 november van 18.00 tot 19.00 uur. Daarna zal er een maaltijd voor genodigden plaatsvinden. Het officiële gedeelte wordt afgesloten met een zogenaamde koolwedstrijd. Deze jarenlange traditie bestaat hierin, dat een rode kool –geen boerenkool dus- kan worden meegebracht. Wie de zwaarste kool heeft wint een prijs. Uit de verhalen, die zijn opgetekend in het boek dat 25 jaar geleden werd uitgegeven, blijkt dat hiermee ook werd ‘gesjoemeld’. Janus van Vlerken, de smid schijnt tijdens de koolavond eens een kool te hebben aangeboden, die naar later bleek verzwaard was met een stuk lood, ‘waarop Antoon van den Heuvel zijn broodmes totaal had bedorven’.

De jubileumavond zal worden afgesloten met een ‘teeravond’. Het gezelschap St. Isidorus bestaat uit 17 leden, niet meer en niet minder. Op dit moment bestaat de directie uit Theo van der Aa, Bart van den Eijnde, Guus Gijsberts en Toon van Zutven.