Afbeelding

Natuurfotograaf Marcel van de Kerkhof aan het woord

NULL

Natuurfotograaf Marcel van de Kerkhof aan het woord

De man achter de rubriek ‘Natuurlijk Mooi Laarbeek’

Aarle-Rixtel – Iedere week kunnen de lezers van De MooiLaarbeekKrant genieten van prachtige natuurfoto’s. Deze worden allemaal gemaakt, en van deskundige uitleg voorzien, door natuurfotograaf Marcel van de Kerkhof uit Aarle-Rixtel. Via de rubriek ‘Natuurlijk Mooi Laarbeek’ wil hij de lezers al het moois laten zien dat de natuur in Laarbeek te bieden heeft.

Met de paplepel ingegeven
Als kind struinde Marcel van de Kerkhof (54) met zijn vader veelvuldig door de natuur. “Mijn vader was een echte natuurmens. Daardoor is de natuur me met de paplepel ingegeven.” Marcels natuurbeleving was in die tijd wel van andere aard dan tegenwoordig. “Mijn vader was een fervent stroper. In het bos achter de klokkengieterij waar wij woonden, bleef ik regelmatig in een strik hangen die hij daar had gezet.” Zijn vader overleed toen Marcel zestien jaar was. De natuur raakte op de achtergrond. Marcel: “Ik kreeg meer interesse in brommers en vrouwelijk schoon.”

Herontdekking van de natuur
Marcel, inmiddels getrouwd en vader van vier kinderen, kreeg een drukke baan als chef werkplaats bij een autoschadebedrijf. Na een knieblessure, opgelopen tijdens het voetbal, herontdekte hij in 2006 de natuur. Marcel: “Ik kon door mijn knie niet meer sporten. Als compensatie en om mijn knie te oefenen ben ik gaan wandelen. Dat doe ik het liefst in de natuur zodat ik mijn kop kan leegmaken. Af en toe nam ik mijn camera mee om een plaatje te schieten.”

Natuurfotograaf
Door het lidmaatschap van drie van zijn kinderen bij het ‘Jeugd-IVN’ raakte zijn nieuwe hobby, natuurfotografie, in een stroomversnelling. “Ik kreeg bij het IVN veel tips over bijvoorbeeld sporen zoeken. Zo kon ik de dieren vinden waarvan ik een foto wilde maken.” Marcel verdiepte zich verder in de natuur en in het gedrag van dieren zodat hij foto’s kon maken zonder de natuur te verstoren. “De dieren moeten niet in de gaten hebben dat ik er ben, dan krijg je de mooiste resultaten.”

Fotograferen en presenteren in de buurt
Al snel maakt hij naam als natuurfotograaf. Hij exposeert diverse keren, zoals bij het ‘IVN Laarbeek’ en de ‘Aarlese Heemkamer’. Marcel fotografeert voornamelijk in Laarbeek. “Dat spreekt mij het meeste aan: fotograferen in de buurt en presenteren in de buurt. Mensen zien zo wat er allemaal leeft in hun directe omgeving.” Hij geniet van de verwonderde reacties die hij krijgt zoals: “Ik kan niet geloven dat dit allemaal bij ons achter op de plak zit.”

Een rubriek in De MooiLaarbeekKrant
“Ik liep al een tijdje rond met de gedachte om mijn foto’s te plaatsen in een lokale krant. Toen viel de eerste MooiLaarbeekKrant op de mat. Het goede drukwerk viel me meteen op. Ik dacht, hier wil ik mijn Laarbeekse foto’s wel in kwijt.” De natuurfotograaf kon er niet van slapen. “Midden in de nacht ben ik opgestaan en heb ik Nikki van de krant een mailtje gestuurd. Zij stuurde me meteen een mailtje terug.” Al de volgende dag liet Marcel zijn foto’s zien op de redactie en kreeg hij een vaste rubriek in de krant toegewezen: ‘Natuurlijk Mooi Laarbeek’.

Twee Laarbeekse Marcel van de Kerkhofs
Bij De MooiLaarbeekKrant zijn nu twee fotografen actief met de naam ‘Marcel van de Kerkhof’. Dit leidt onder de lezers wel eens tot verwarring. De natuurfotograaf uit Aarle-Rixtel: “Ik doe alleen mijn wekelijkse rubriek. De ‘credits’ van alle andere foto’s horen bij de andere Marcel van de Kerkhof uit Beek en Donk thuis.”

Veel positieve reacties
“Ik probeer zoveel mogelijk afwisseling te brengen in de foto’s van mijn rubriek.” Bij iedere foto schrijft Marcel een tekst: “Omdat de krant een positieve uitstraling heeft, probeer ik dit ook in mijn stukjes te doen.” De natuurfotograaf is erg blij met zijn wekelijkse rubriek: “Ik krijg heel veel positieve reacties. Ik vind het superleuk om voor de MooiLaarbeekKrant te fotograferen. Een mooier platform kun je niet hebben.”