Afbeelding

‘Vers verzonnen’ vrolijke versjes van Tineke Mols

Algemeen

Laarbeek/Gemert – Een kleurrijk vrolijk boekje ligt sinds kort bij boekhandel Van Helvoort op de plank. De MooiLaarbeekKrant bezocht trotse schrijfster Tineke Mols in haar woning in Gemert.

Beelden en woorden
Een kordate, vrolijke Tineke opent de deur. Zowel haar woning als de hal van het appartement zijn versierd met haar prachtige foto’s. Dat de kleurrijke prenten haar versjesbundel zouden aanvullen, was eerst helemaal niet het plan. “Ik was in gesprek met een illustrator die prenten bij de versjes zou maken, maar we kwamen er samen niet helemaal uit”, vertelt Tineke. “De tip van haar om mijn foto’s erbij te gebruiken, was een gouden.” Nu ligt haar ‘kindje’ voor haar op tafel. Een glossy boekje met een harde kaft. Tineke lacht om de opmerking van haar kinderen. “Als je je versjes bundelt, maak er dan iets moois van.” Dat is wat Tineke gedaan heeft. Zestig versjes en dertig foto’s van eigen hand. “De foto’s passen bij de sfeer van de versjes”, legt Tineke uit, terwijl ze een foto laat zien met een duif die opvliegt. “Toepasselijk voor een vers over de overgang”, lacht ze.

Quote: “Gedichtjes maken is knutselen”

Inspiratie
“Nee, de versjes zijn niet autobiografisch”, lacht Tineke op de ondeugende vraag van De MooiLaarbeekKrant. “Inspiratie doe ik op ‘in huis en tuin’, het heeft niet altijd betrekking op mezelf. Het zijn dingen die me bezighouden.” Nu de kinderen het huis uit zijn, heeft ze meer ruimte voor zichzelf. “In de loop der jaren groeide mijn aantal versjes”, zegt Tineke. “Toen plannen voor de bundel ‘Vers verzonnen’ concreter werden, heb ik een aantal verzen kritisch bekeken en vervangen door andere versjes die ik afgelopen jaar nog schreef.” Over de vraag welk versje ze graag in de krant wil hebben, moet ze even nadenken. Uiteindelijk kiest ze toch een autobiografisch werk.

Ik miste al een tijd
mijn damast tafellaken
hoe kan zoiets in godsnaam
nou toch verloren raken?
Toen vond ik zoon zijn brommer
in losse onderdelen
mijn kleed lag daar dus onder
de kerstdis te verspelen…

Taal
“Gedichtjes maken is knutselen”, zegt Tineke die veel met taal bezig is. Het schrijven van versjes geeft haar een gevoel van vrijheid. Toch was het best een puzzel om de verzen mooi en correct op papier te krijgen. Over elke hoofdletter, punt of komma is nagedacht. Om de bladzijde een foto en een geschreven paginanummering. Het boekje is speels ingedeeld. Af en toe staat onder een gedicht een komische regel geschreven. “Waar heb ik mijn paspoort nou gelaten…? Ik heb geen ID.” Samen met de versjes zorgen ze voor een komisch en herkenbaar bundeltje.