Afbeelding

"Ik mocht als echte brandweerman een autobrand blussen!"

NULL

 'Make –A-Wish’ laat wens uitkomen

"Ik mocht als echte brandweerman een autobrand blussen!"

Beek en Donk - ‘Make-A-Wish Nederland’ vervulde donderdag 12 december de 5000ste wens van een ernstig ziek kind. Ook in Laarbeek liet deze stichting de afgelopen jaren enkele wensen in vervulling gaan. Zo mocht de zesjarige Daan de Groot vorige zomer de hele dag op stap met de brandweer.

Vervulling van de liefste wens
Stichting ‘Make-A-Wish Nederland’ (voorheen ‘Doe een Wens’) vervult de liefste wens van kinderen tussen 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. De stichting draait bijna volledig op vrijwilligers en donateurs. Vrijwilligster Annemie van de Burgt (55) uit Beek en Donk: “Het vervullen van een allerliefste wens heeft op zieke kinderen en bijhorende families heel veel impact. Het effect is dat de blijheid en energie van deze kinderen omhoog gaat. Dit wordt ook geconstateerd door de artsen.”

Aanmelden
“Iedereen kan een wens aanmelden bij ‘Make-A-Wish’”, aldus de Beek en Donkse vrijwilligster. “Als de familie toestemming geeft, dan wordt het proces in gang gezet.” Daan de Groot werd, met toestemming van zijn ouders Marieke en Arian, in het voorjaar van 2012 aangemeld door de artsen van het Radboud ziekenhuis. Moeder Marieke de Groot: “Bij Daan was in februari 2012 een hersentumor geconstateerd. Omdat zijn overlevingskansen klein waren en hij een heel zwaar behandelingstraject in moest, zagen wij zo’n dag wel zitten.”

Idolaat van de brandweer
Om meer informatie te krijgen over de ziekte en het behandelproces nam de stichting na de aanmelding contact op met familie ’De Groot’. Moeder Marieke: “Er werd ook gevraagd of wij enig idee hadden wat zijn liefste wens zou kunnen zijn. Dat hadden wij. Daan is helemaal idolaat van de brandweer.” Om de wens goed te kunnen omschrijven vulden beide ouders, samen met Daan, een toegestuurd vragenboekje in.

Een complete verrassing
“Ik wil graag zien wat de brandweer doet,” vertelde Daan tegen Annemie van de Burgt toen zij samen met een andere vrijwilliger van de stichting zijn wens officieel kwamen ‘halen’. Tot aan de dag zelf, 27 juli 2012, wist de familie niet of Daans wens in vervulling zou gaan. Marieke: “Wij wisten alleen dat er op deze dag iets zou gaan gebeuren als Daan zich goed zou voelen. Voor de rest bleef het voor ons allemaal een verrassing.”

Een echte brandweerman
In de ochtend van de bewuste dag arriveerde een grote brandweerauto met drie brandweermannen van de ‘Beroepsbrandweer Helmond’. Daan: “Ik stond bij de poort te wachten en toen hoorde ik de sirenes. Toen dacht ik, dat is de brandweer.” Daan kreeg een nieuw brandweerpak en de hele familie, inclusief broertje Teun (3), mocht met de brandweerauto mee naar de kazerne in Helmond.

“Je kon het zo gek niet bedenken of ‘Make-A-Wish’ had ervoor gezorgd", aldus een enthousiaste Marieke. “Een complete lunch, een brandweertaart, een compleet verzorgde dag. Onderweg naar Helmond kreeg Daan zelfs een melding door.”

Brandjes blussen en pannenkoeken eten
Na een rondleiding in de kazerne en het uitproberen van de sirene van de brandweerauto mocht Daan spuiten met een waterkanon en met zijn vader in de hoogwerker. Daan: “Ik mocht tot aan de lucht.” Ook mocht hij een gesimuleerde autobrand blussen: Papa hield de slang vast, ik mocht hem aanzetten. De auto was zo geblust.” De dag werd afgesloten met de opa’s, oma’s en vriendinnetje Janne in het pannenkoekenhuis en toen in de limousine naar huis.

Een supergave dag
“Zo’n dag doet heel veel”, vertelt Marieke. “Het geeft een dag ontspanning in een zware tijd. Er komt een lach op een gezicht van een kind dat eigenlijk geen kind meer is.” Ook Daan, met wie het nu weer goed gaat, denkt met een blij gevoel terug aan zijn ’wensdag’: “Ik vond de dag supergaaf!”

Meer informatie over ‘Make-A-Wish’ is te vinden op http://makeawishnederland.org/.