Afbeelding

Lieshoutse Lea G

NULL

Lieshoutse Lea Göring speelt hoofdrol in film over techniek


Lieshout - Veel kinderen dromen ervan: meespelen in een heuse film. Soms komt zo’n droom uit en dat geldt voor de 12-jarige Lea Göring. Zij speelt mee in de spannende film ‘Groep 8 en het geheim van de meester’, waarin techniek een hoofdrol speelt. Afgelopen maandag was de première op The Strip van de High Tech Campus Eindhoven. De MooiLaarbeekKrant is nieuwsgierig naar de Laarbeekse ‘filmster’ en zocht haar thuis op.

Talent gezocht
“Mijn vader vertelde me dat er kinderen gezocht werden voor deze film. Hij las dit in een nieuwsbrief van Brainport. Ik was nieuwsgierig en heb een filmpje ingestuurd. Dat hadden nog honderdtwintig kinderen gedaan. Ik was dus heel blij toen ik hoorde dat ik auditie mocht doen. Daarin kreeg ik improvisatie-opdrachten. De mevrouw die de audities begeleidde, zei dat ik het ‘heel goed’ deed. Toch durfde ik het bijna niet te geloven toen ik een rol kreeg in de film.”

Het verhaal
De productie van de film ligt in handen van Brainport Development. Het doel is om op een leuke manier een brug te slaan tussen onderwijs en techniek en kinderen te interesseren voor technologie. De halfuur durende film ‘Groep 8 en het geheim van de meester’ gaat over een groep kinderen die het vreemde gedrag van hun leerkracht probeert te ontrafelen. Ze verdenken hem van een kunstdiefstal. In hun poging om te achterhalen wat hij uitspookt, stuiten de leerlingen op tal van lastige problemen. Ze moeten steeds technische oplossingen bedenken om een stap verder te komen. Spannend dus.

Filmen
Lea vertelt: “Aan de film werkten zo’n twintig kinderen mee. Ik moest een creatief meisje spelen. De hele herfstvakantie waren we druk met de film en dat was best vermoeiend. We moesten hele scènes - zonder jas aan - buiten in de kou spelen. Dat was minder. Wat ik niet erg vond, was om de scènes in drie Mini-Coopers steeds opnieuw te moeten spelen. Met de muziek hard aan en dan lekker in die auto’s door het centrum van Den Bosch. Dat was écht leuk!”

Spotlights
Lea denkt dat de film de ‘coole’ kanten van techniek laat zien: een karretje op zonne-energie, de robotjes die gemaakt zijn in de uitvindersschuur en de zorgrobot . “Ik denk dat kinderen kunnen denken: Hé, dat is leuk!” Of Lea zelf de techniek ingaat, weet ze niet. Haar rol in de film sluit goed aan bij haar creativiteit in het dagelijkse leven. Klarinet spelen, de hoofdrol in de eindmusical van groep 8 en dansen doet ze graag. “Ik hou ervan om in de spotlights staan”, zegt Lea zelfbewust. Meer weten over de film? Kijk op www.techfinder.nl, de organisatie die techniek op basisscholen stimuleert.