Afbeelding

"Terwijl wij werkten, liepen onze mannen achter de kinderwagen"

Onderwijs

"Terwijl wij werkten, liepen onze mannen achter de kinderwagen"


Beek en Donk - Juf Maria Hermsen weet het nog als de dag van gisteren, terwijl juf Lucie van Gerwen er nog maar weinig van kan herinneren. Het is ook alweer veertig jaar geleden dat beide dames zijn aangenomen op Kindcentrum De Raagten in Beek en Donk. Samen blikken ze terug op de mooie, maar ook de moeilijke momenten van hun carrière.

“Ik mocht op gesprek komen en tegenover me zat de directeur van de school, Cees Huijbregts, maar ook de pastoor en de dokter van het dorp. Dat was zo in die tijd”, begint Maria. Discussiërend over een man die mogelijkerwijs ook bij de sollicitatie aanwezig was, vervolgt Lucie het verhaal. “We hebben allebei de baan gekregen. Over hoe lang ik hier zou blijven, dacht ik niet echt na. Het was een moderne school voor die tijd en ik had het naar mijn zin.”

Geëmancipeerde vrouwen
Wat ook erg modern was voor die tijd, was de thuissituatie van allebei de juffen. Zij waren namelijk allebei de kostwinner in huis. “Terwijl wij aan het werken waren, liepen de mannen met de kinderwagen door het dorp”, beweert Lucie, terwijl ze allebei in de lach schieten. Dit kan er ook deels voor gezorgd hebben dat de vrouwen op De Raagten zijn gebleven. “Als kostwinner kijk je wel uit. Ik had hier een stabiele en fijne baan. Als ik naar iets anders zou gaan, was het meestal toch ‘first in, first out’.” Maria beaamt dat. Zijzelf wilde in het begin nog graag doorgroeien in het onderwijs. “Maar ik had het zo naar mijn zin. Dat hoefde van mij niet meer.”

Type juf
Naast dat de juffen allebei kostwinner zijn, hebben zij nog meer gemeen. Zo geven zij allebei het liefst les aan de bovenbouw. Maria: “Ik ben geen tutjuffrouw. Ik wil niet tuttelen en fruttelen. Ik wil het met mijn leerlingen kunnen hebben over maatschappelijke zaken.” Ze begint met haar handen te bewegen uit enthousiasme. “Daarom vind ik groep 5/6 zo leuk. Daarbij kun je over serieuze onderwerpen praten, maar kun je toch nog gek maken door spannend te vertellen bijvoorbeeld. Lucie haar hart ligt ook in de bovenbouw, maar van haar mogen ze ook best wel een beetje puberen. “Het belangrijkste voor mij is dat kinderen lekker in hun vel zitten. Daar denk ik ook veel over na. Waarom voelt een kind zich zo?”

Meneer Ger
Hoewel beide dames een hele fijne tijd kennen op De Raagten, hebben zij ook vervelende dingen meegemaakt. “Overal overlijden mensen, onze school wordt daarbij niet gespaard”, vertelt Lucie. In veertig jaar tijd hebben zij leerlingen, ouders van leerlingen en ook collega’s moeten verliezen. Zo ook Ger Lammers. “Ger is op dezelfde dag aangenomen als Maria en ik. We hebben er 33 jaar mee samengewerkt en heel wat mee afgelachen.”

Verhuizing
In veertig jaar is er nog meer gebeurd, wat de dames niet snel zullen vergeten. Zoals de verhuizing naar het nieuwe gebouw aan de Otterweg. “Je hebt 38 jaar in een gebouw gewerkt. Daar raak je gehecht aan, maar natuurlijk zagen wij ook dat de school nogal gedateerd was”, begint Lucie. Maria vult aan: “Ik dacht echt dat het me niet ging lukken in dat nieuwe gebouw. Maar toen we eenmaal alles hadden verplaatst, ging het helemaal vanzelf.”

Beiden vinden het nieuwe gebouw een fijne werkplek en genieten nog steeds enorm van hun baan als basisschoollerares. “We kunnen, maar vooral willen er nog steeds tegenaan.”

De MooiLaarbeekKrant feliciteert Maria Hermsen en Lucie van Gerwen met het 40-jarige jubileum.