Afbeelding

Wie wordt de nieuwe Koning(in) van de Beekse Schut?

NULL

Wie wordt de nieuwe Koning(in) van de Beekse Schut?


Beek en Donk – Op Schietterrein ’t Wipke gaat het er maandag 14 september weer om. Wie heeft de eer om Piet Swinkels op te volgen als koning? Wil Piet misschien zijn titel prolongeren? Zeker is dat de nieuwe koning de volgende is in een lange traditie, die zeker al bestond in 1618, toen Hanrick Wrericx, de zoon van Frederick Gevart Fredericx, zich koning schoot.


Misschien is de nieuwe koning wel voor het eerst een koningin, want ook de vrouwelijke leden van het gilde mogen mee schieten. En als ze koningin zijn, dan mogen ze onder de schutsboom ook een gemaal kiezen, zoals de koning ook een koningin mag kiezen.

Wie koning wil worden moet in elk geval voldoen aan de volgende voorwaarden:

1 Lid, erelid of steunend lid zijn van het Sint Antoniusgilde.
2 De leeftijd van 18 jaar hebben bereikt.
3 Zich niet in beschonken toestand bevinden. 
4 Woonachtig zijn te Beek en Donk of directe omgeving.
5 Bereid zijn het koningschap voor drie jaren te aanvaarden en zich, wanneer het gilde uittrekt, beschikbaar te stellen en aan alle activiteiten deel te nemen.
6 Bereid zijn om een koningschild te schenken met een waarde van minimaal €250,00.
7 Persoonlijk schieten, schieten met handoplegging is niet toegestaan.


De koning of koningin heeft dan wel de eer om na de tamboer en de vaandrig voorop te gaan in het gilde en bij alle plechtigheden waarbij het gilde betrokken is, kortom: Hij of zij is de belangrijkste persoon in het gilde.

Het koningschieten begint om 12.30 uur met de traditionele ceremonies en kandidaten die aan de bovenstaande voorwaarden voldoen moeten zich ook nog laten registreren met een geldig identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs. Dat laatste geldt ook voor de schutters die mee willen doen aan het schieten voor de felbegeerde Zilveren Kruizen.