IVN-wandeling bij Wiebiegenhof

NULL

IVN-wandeling bij Wiebiegenhof


Laarbeek - Het IVN Laarbeek verzorgd zondag 20 september een excursie op een plek, waar door het IVN nog niet zo vaak gewandeld is. De omgeving van de Wiebiegenhof en de Geeneindse heide te Stiphout wordt verkend. Ook wordt een smeltwatergeul uit de laatste ijstijd aangedaan.


De wandeling begint aan het einde van de Wiebiegenweg te Stiphout, min of meer in het verlengde van de Jonker Karellaan. De start is om 10.00 uur en rond 12.00 uur zijn ze weer terug.

De herkomst van de naam Wiebiegenhof is nog steeds niet bekend. Talloze historici hebben hun hersens hiermee al gepijnigd. Wel staat het vast dat Wiebiegenhof de naam was van een schaapshoeve die rond 1820 in opdracht van Jonker van der Brugghen van Croy is gebouwd. Wiebiegenhof lag aan de rand van de toenmalige Geeneindse heide, een uitgestrekte boomloze vlakte. Eeuwenlang had de wind er vrij spel. Na de laatste ijstijd, zo’n 12.000 jaar gelden, ontstonden de eerste natte laagten, de latere vennen. Een van deze laagten is de huidige Schapengracht. Vlakbij werd Wiebiegenhof gebouwd. In de directe omgeving vindt je nog steeds een aantal grotere en kleinere vennen. Sommigen zijn deels verland. Verlanding is een natuurlijk proces. Eeuwenlang hebben mensen deze verlanding voorkomen door de vennen te ontvenen, door er ‘moerklot’ uit te halen, een soort turf. In de loop van de 19e eeuw werd de kale vlakte, die voor een belangrijk deel uit heide en stuifzand bestond, bebost. In het begin was dat voornamelijk grove den voor de mijnbouw. In de loop van de tijd zijn er veel meer soorten bijgekomen, waaronder talloze exoten zoals de Amerikaanse eik en naaldbomen zoals de Douglasspar, de Zilversparren, de Hemlockspar, etc. Het bos is nu grotendeels eigendom van de gemeente Helmond. Het beheer is erop op gericht om de oorspronkelijke natuur zo veel mogelijk terug te krijgen. Exoten worden verwijderd en inlandse soorten komen ervoor terug.

Het is een bijzondere ervaring om in de beginnende herfst dit landschap in de grensgebieden van Stiphout, Aarle-Rixtel en Lieshout te beleven. Op zondag 20 september is er dus vanaf 10.00 uur voor iedereen de gelegenheid om dit mee te maken.