Afbeelding

Laarbeek voorzien van Stichting Duikteam Laarbeek

Algemeen

Laarbeek- Tijdens ‘Duik Laarbeek Schoon’ in de juni watermaand van vorig jaar, werd het voor de drie mannen duidelijk: er moet een platform voor de Laarbeekse duikers opgericht worden. Maik de Hoon, René Giskes en Mark de Groot voegen de daad bij het woord en bekleden sinds eind december het bestuur van Stichting Duikteam Laarbeek.

Het project ‘Duik Laarbeek Schoon’ zorgt ervoor dat het kanaal vanaf de brug in Aarle-Rixtel tot aan de Helmondse grens schoon wordt gedoken. Een goed initiatief, maar volgens de bestuursleden laat de uitwerking wat te wensen over. Maik: “Vorig jaar is dit project maar half georganiseerd. Zo waren de omwonenden niet voldoende op de hoogte van de activiteiten en was het moeilijk voor de belangstellenden om naar de verrichtingen van de duikers te kijken. Ook was het, door miscommunicatie tussen de gemeente en Rijkswaterstaat, onbekend dat hetzelfde weekend werkzaamheden aan de brug in Aarle-Rixtel plaatsvonden. Dit moet beter.”

Heel Laarbeek schoon
Met deze stichting willen de mannen een goede samenwerking tussen hen, gemeente Laarbeek en Rijkswaterstaat realiseren, zodat stukje bij beetje al het water in Laarbeek schoon is. Het beperkt zich echter niet tot de wateren van Rijkswaterstaat. De duikers willen in de toekomst ook het onderhoud van de visvijvers op zich nemen. Naast dat het water in Laarbeek dan vrij is van afval, wordt ook de waterkwaliteit, vis- en plantenstand in kaart gebracht.

Aankomende projecten
Het eerste project wat de mannen en hun mededuikers op zich willen nemen is Baseline. Hierbij onderzoeken zij iedere laatste zondag van de maand een nieuw stuk water. De eerste duik wordt op 31 januari genomen. Het gebied vanaf de sluis in Aarle-Rixtel tot aan de grens van Helmond komt dan aan bod. “Hier mag je vrij duiken, omdat er geen boten varen in dit gebied”, legt Maik uit. Daarnaast zijn de drie druk met het ontwikkelen van een eigen duikstek: een vaste plek waar zij het duiken kunnen oefenen. “We hebben een interessante locatie op het oog, maar daarover zijn we nog in onderhandeling met de huidige gebruiker”, zegt Maik.

Wil je meedoen?
Om mee te duiken met Stichting Duikteam Laarbeek is een duikbrevet van PADI of NOB voldoende. Maik: “Simpele handelingen zoals het opduiken van plastic flesjes zou je dan mogen doen.” Het grotere werk, zoals fietsen uit het water halen, mag alleen gedaan worden door mensen met een hoger brevet en extra specialisaties. Wil je als duiker meewerken aan project Baseline? Dan ben je verantwoordelijk voor je eigen duikuitrusting. De veiligheid wordt door de stichting gewaarborgd. Voor iedere duik wordt gecontroleerd of de automatenset erkend is onderhouden en of de flessen zijn gekeurd. Ook is er altijd een gespecialiseerde EHBO-er aanwezig bij de evenementen.

Naast mededuikers is de stichting ook op zoek naar donateurs en sponsoren. Heb je belangstelling of wil je meer informatie over activiteiten? Kijk daarvoor op de website: www.stichtingduikteamlaarbeek.nl.