Afbeelding

‘Minder restafval door invoering nieuw afvalinzamelingssysteem’

Algemeen

Laarbeek – Met ingang van 1 januari van dit jaar is de gemeente Laarbeek overgegaan op een nieuw systeem van afvalinzameling. Voorafgaand aan de invoering heeft een afvalproef plaatsgevonden in de wijk Voorbeemd in Beek en Donk. Nu de eerste maand van 2016 een feit is, peilde inwonerspanel TipMooiLaarbeek onder de inwoners van Laarbeek hoe het nieuwe systeem wordt ervaren.

Wat is er veranderd?

De grootste verandering betreft de invoering van de (groene) PMD-zak (plastic, metaal, drankkartons) voor heel Laarbeek. Deze zak kwam in plaats van de plastic verzamelzak. De PMD-zakken zijn gratis verkrijgbaar bij alle Laarbeekse supermarkten, in het gemeentehuis, bij de milieustraat en bij alle dorpsservicepunten. Wat ook is veranderd, is de frequentie van afvalinzameling. Per 1 januari worden alle afvalstromen – grijze en groene container, PMD-zakken én oud papier – om de twee weken opgehaald in tegenstelling tot iedere week.

Afval ophalen om de twee weken
71% van de inwoners van Laarbeek ervaart dit als geen enkel probleem en vindt het ‘een goede zaak’. 11% van de Laarbekenaren zet vraagtekens bij de frequentie en dan met name richting de zomermaanden. Men is ‘bang voor stankoverlast en ongedierte wanneer de containers met restafval en etensresten te lang blijven staan’. Zij zouden graag zien dat in de zomermaanden de mogelijkheid zou bestaan om de grijze container toch wekelijks aan de straat te kunnen zetten.

‘De PMD-zak zorgt voor een reductie in restafval’
Maar liefst 80% van de Laarbekenaren is het eens met deze stelling. Men ervaart het als een groot pluspunt dat drankkartons niet langer tot het restafval behoren. ‘Fijn dat je drankkartons en blikafval nu zo makkelijk kwijt kunt’, ‘een perfecte regeling’, ‘de PMD-zak voldoet nu al’, ‘tetra-pakken niet meer bij het restafval scheelt ontzettend veel’, zo geven inwoners van Laarbeek te kennen.

Het realiseren van gezamenlijke inzamelpunten
In de wijk Voorbeemd werden tijdens de afvalproef centrale inzamelpunten gerealiseerd, welke gehandhaafd blijven. In overleg met inzamelaar, bewoners en dorpsraden gaat de gemeente in de loop van 2016 kijken of het gefaseerd invoeren van centrale inzamelpunten in de rest van Laarbeek ook gerealiseerd kan worden.

Hoe denken Laarbekenaren hierover?
Slechts 17% van de inwoners ziet het instellen van gezamenlijke inzamelpunten wel zitten mits inzamelpunten goed afgeschermd, afgesloten en bijvoorbeeld in ondergrondse containers worden gerealiseerd om (stank-)overlast te voorkomen. Bovendien ‘moeten de inzamelpunten in goed overleg gekozen worden en logisch zijn’ en ‘dienen alle inwoners zich aan de regels te houden en geen afval buiten te zetten op dagen dat het niet opgehaald wordt’.


En dat laatste is nu precies waar een groot deel van de Laarbekenaren (61%) zich zorgen over maakt en daarom geen voorstander is van gezamenlijke inzamelpunten; de angst voor ophoping van afval voor de deur. Men is ‘bang dat het een rommeltje wordt’ en ‘dat niemand zich verantwoordelijk voelt voor een centrale plek’. De respondenten achten het invoeren van centrale inzamelpunten bovendien niet haalbaar voor kwetsbare groepen als senioren, mensen met een beperking of mensen die slecht ter been zijn, zijn bang voor stankoverlast in de zomermaanden en zien het niet zitten met hun afval te slepen. Ook denken de inwoners dat veel mensen niet het fatsoen of de discipline zullen hebben om het afval alleen op de daarvoor bestemde tijden aan te bieden en dat je daardoor continu afval op straat zult zien. Een veelgehoorde reactie tot slot, is dat de centrale inzamelpunten in de wijk Voorbeemd de wijk geen al te beste aanblik geven.