Afbeelding

Voorbeemd krijgt speeltoestel voor afvalproef

Algemeen

Beek en Donk - De afsluiting van de afvalproef in De Voorbeemd in Beek en Donk heeft afgelopen donderdag plaatsgevonden. Wethouder Frans van Zeeland onthulde in het bijzijn van enkele wijkbewoners een speeltoestel op De Ratel.

Onthulling
Het speeltoestel is ingepakt met rode zakken. Dezelfde rode zakken die voorheen gebruikt werden om het afval in te scheiden, maar later als onnodig werden beschouwd. "Die hadden we nog genoeg over", grapt de wethouder. Het was de bedoeling dat na een woordje van Van Zeeland het toestel uitgepakt werd door de kleine kinderen die op het veld aan het spelen waren. De kinderen waren echter te nieuwsgierig. Ze werden een enkele keer teruggeroepen door mama, maar dat mocht niet baten. Iets eerder dan gepland kwam het toestel tevoorschijn.

Speeltoestel
De Ratel is nu verrijkt met een speeltoestel voor peuters en kleuters tussen de een en zes jaar. Het heeft onder andere een winkeltje, een telraam en een duikelrek. Voor de allerkleinste kinderen in De Voorbeemd was er volgens de klankgroep van de afvalproef geen toestel op het veld. De gemeente heeft daarom geld beschikbaar gesteld om dit probleem op te lossen.

Quote: “De Ratel is nu verrijkt met een speeltoestel voor peuters en kleuters tussen de een en zes jaar”

Discussie
Terwijl de kinderen het telraam grondig onderzoeken, is bij de buurtbewoners de discussie gestart. Aangezien het speeltoestel slechts een meter hoog is, heeft het een ideale zithoogte. "Gisteravond zaten er al hangjongeren bovenop", vertelt een bewoner: "En met een rekstok kunnen een- en tweejarigen niets beginnen." Verder komt ook het hondenpoepbeleid en het gras van De Ratel aan bod. Op enkele punten na zijn de buurtbewoners echter heel tevreden met het nieuwe toestel.

Afvalproef
In april vorig jaar is de afvalproef in De Voorbeemd gestart. Het zorgde voor een reductie van twintig procent in de kosten van afvalverwerking. De wijkbewoners waren sceptisch in het begin en lieten een paal vol afval niet hun dagelijkse uitzicht verpesten. De locaties van inzamelpunten zijn inmiddels door de gemeente aangepast evenals de dagen waarop bepaald afval wordt opgehaald. Wethouder Frans van Zeeland bedankt de buurtbewoners en de klankgroep voor de goede samenwerking.