KBO Beek en Donk op bezoek bij Tasty Tom

Algemeen

Beek en Donk - KBO Beek en Donk ging met een groep van circa 60 personen op excursie naar de tomatenkwekerijen van de familie Vereijken, op woensdag 16 maart, en dat was meer dan de moeite waard. Wat mag Laarbeek trots zijn, dat zij zo’n bedrijf binnen haar grenzen heeft.

Om circa 13.30 uur meldde de groep zich aan de Peeldijk, waar gastheer Gerard Vereijken hen al opwachtte. Onder het genot van een kopje koffie bekeken zij eerst een introductiefilm waar aangegeven werd, dat de familie in totaal ongeveer 47 hectare productie kassen heeft, waarvan de grootste in Beek en Donk en hoe de teelt van tomaten in zijn werk gaat, meer speciaal de overbekende Tasty Tom tomaten die je niet alleen in nagenoeg elke Nederlandse supermarkt tegenkomt, maar ook in Duitsland, België en andere landen. Een groot gedeelte van de productie gebeurt volautomatisch, maar er komt ook nog steeds veel handwerk bij kijken. De teelt vindt voor een groot gedeelte plaats op biologische basis, zo vindt de bestuiving van de planten plaats door Hommels die in de kassen van plant naar plant vliegen. Ook voor het bestrijden van bepaalde ziektes worden insecten ingezet die parasiteren op ander ongedierte, waardoor dit ongedierte geen kans krijgt zich verder te ontwikkelen. Het kweken gebeurd op steenwol en de voeding van de planten gebeurt door drip irrigatie die zichzelf instelt op de temperatuur en de weersomstandigheden. Het transport van de geplukte tomaten gebeurd door zelfrijdende ‘inductie’ gestuurde transporttreintjes.

In verband met de hoge hygiënische eisen die door afnemers van Tasty Tom gesteld worden aan het verpakken van de tomaten, was de verpakkingshal helaas niet toegankelijk. De energievoorziening gebeurt in huis door een eigen warmtekrachtcentrale die energie opwekt en het overschot aan energie terug aan het elektriciteitsnet levert. Ook de watervoorziening gebeurt in eigen beheer. Het water wordt lokaal opgepompt en opgeslagen in grote boilerachtige silo’s. Om de juiste meststoffen toe te voegen is een soort laboratorium aanwezig die zij zelf ‘onze keuken’ noemen. De rondleiding werd verzorgd door Gerard Vereijken senior die nog vele oude bekenden zag tussen al die KBO-er’s. Gerard werd bijgestaan door bedrijfsleidster Anita. Al met al een koppel dat gezellig vertelde met kennis van zaken en af en toe een vrolijke noot. Het was een hele interessante en mooie middag voor al die KBO-senioren die van de partij waren. Tot slot kregen de deelnemers bij het vertrek nog een doosje Tasty Tom mee naar huis. Hen rest namens het KBO te zeggen: familie Vereijken en speciaal aan Gerard, bedankt voor deze geweldige middag.