Afbeelding

Laarbeek laagste woonlasten van alle Peelgemeenten

Algemeen

Laarbeek - Laarbeek heeft veruit de laagste woonlasten van alle Peelgemeenten. Dit blijkt uit de COELO-atlas, het objectieve vergelijkingsmiddel van gemeenten op het gebied van lokale lasten.

Toekomstbestendig, goede voorzieningen en lage lasten
Toekomstbestendig zijn is belangrijk voor Laarbeek, ook op financieel gebied. “Om ons ‘huishoudboekje’ op de lange termijn op orde te houden en het huidige hoge voorzieningenniveau te behouden was het nodig om in 2016 de onroerendezaakbelasting te verhogen. Aandachtspunt daarbij was wel, dat de lasten voor onze inwoners laag blijven. Dat is gelukt en daar zijn we trots op. Laarbeek heeft een unieke combinatie van een goede financiële positie, een hoog voorzieningenniveau én lage woonlasten,” aldus wethouder Meulensteen.

Vergelijking
De gemeentelijke woonlasten in Laarbeek bedragen in 2016 gemiddeld 653 euro. In de Peelregio volgt Someren daarna met gemiddeld 722 euro (10% hoger). In Asten betalen inwoners 740 euro, in Helmond 753 euro en in Gemert-Bakel 825 euro. In Deurne zijn inwoners gemiddeld 987 euro kwijt (34% hoger). Landelijk staat Laarbeek op de 68e plaats van de laagste woonlasten, van de 390 gemeenten. Als naar de totale woonlasten inclusief de waterschapsheffingen gekeken wordt, is dat zelfs een 54e plek. Waddeneiland Vlieland heeft met 505 euro de laagste gemeentelijke woonlasten van Nederland. Een overzicht van de tarieven per gemeente vindt u op www.coelo.nl.