Afbeelding

Renovatie Leonarduskapel en Donkse Wij-ing

Algemeen

Beek en Donk - De laatste tijd heeft de Leonarduskapel een hele metamorfose doorgemaakt. Vele gildebroeders van het St. Leonardusgilde hebben zich ingezet om de kapel een grote schoonmaakbeurt te geven. Het werk begon al door de geschonken bank van de vrienden uit Gittelde een vaste plaats te geven, het storten van een fundering voor de vlaggenmast en het snoeien van de struiken rond de kapel, zodat die weer goed zichtbaar werd. Hierna begon men onlangs aan een grote schoonmaak.

Nadat de hele kapel was leeggeruimd zijn de muren en het plafond gewassen, de gaten in de muur weer gevuld en alles opnieuw getext en geverfd. Verder is de stoep weer ontdaan van het onkruid. Nadat deze werkzaamheden hun beslag hadden gekregen, werd de kapel opnieuw ingericht en tenslotte werd het glas in lood raam met de afbeelding van Leonardus tegen de achterzijde geplaatst. Dit glas in lood raam stond boven de ingang van het vroegere Leonardusklooster aan de Schoolstraat (zie afbeelding). Dit klooster is in het midden van de zeventiger jaren afgebroken. Gelukkig dat dit raam gespaard is gebleven en later aan het Leonardusgilde werd geschonken. Het heeft nu een definitieve plaats in de kapel. Enkele dagen terug heeft men achter het raam ledverlichting aangebracht en met een bewegingssensor aangesloten. Dit geeft bij het binnenkomen een leuk effect; echt de moeite waard om een keer een bezoek aan deze kapel te brengen.

De kapel met omgeving is nu helemaal klaar om de mensen te ontvangen bij de Donckse Wij-ing, die plaatsvindt op zondag 29 mei. De gebedsviering begint om 10.00 uur en wordt voorgegaan door hun gildeheer Franklin De Coninck. De gezangen worden verzorgd door het Leonarduskoor o.l.v. dirigent Mevr. J. Vos en organiste Mevr. A. Werners.

Voor vele generaties, al vanaf 1700, was de jaarlijkse herdenking van de wijding van een kerk of kapel
een groot feest. Het gilde van St. Leonardus wil de verering van hun patroon, een van de grote Europese heiligen, zoveel mogelijk blijven bevorderen.

Daarom nodigen zij u van harte uit deel te nemen aan deze openluchtviering. Er bestaat een mogelijkheid om een misintentie op te geven voor €10,00 via e-mail: info@gildesintleonardus.nl of per tel. 0492-463005. En wilt u verzekerd zijn van een zitplaats breng dan een klapstoel mee. Graag tot zondag 29 mei om 10.00 uur bij de Leonarduskapel langs de Goorloop.