Afbeelding

Binnenkort niet meer in de file voor de Beekse Brug?

Politiek nieuws

Laarbeek – Er is momenteel sprake van een slechte verkeersdoorstroming bij de Beekse Brug tijdens de spits. In samenspraak met de Provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat heeft de gemeente Laarbeek daarom gekeken naar maatregelen die op korte termijn te realiseren zijn om hier verbetering in te brengen. De proef start op 1 november.

Waarom?
Een betere doorstroming is in het belang van de bereikbaarheid van de regio voor bedrijfsleven, inwoners en toeristen. De maatregelen passen in de plannen van de provincie om in 2017 de N615 te verbeteren en sluiten aan bij het bereikbaarheidsakkoord.

Welke concrete maatregelen worden genomen?
Twee belangrijke maatregelen moeten de verkeersdoorstroming bij de Beekse Brug in Beek en Donk verbeteren: Vanuit Beek en Donk komt een tijdelijk verbod om vanaf de Lieshoutseweg/Gemertseweg linksaf te slaan naar de Bosscheweg en de tijden dat de brug open is, worden iets aangepast zodat scheepvaart beter kan doorvaren en buslijnen er minder last van hebben.

Proef: Niet meer linksaf naar de Bosscheweg
In november start de Provincie een proef voor een periode van een maand, waarbij het voor het verkeer komende vanuit Beek en Donk over de Lieshoutseweg/Gemertseweg verboden is om linksaf te slaan naar de Bosscheweg. Dit heeft mogelijk ook effecten op de hoeveelheid verkeer op andere wegen, zoals de Brandstraat en Koppelstraat in Beek en Donk. Wethouder Frans van Zeeland legt uit: "Meerdere verkeerstellingen (in juli, oktober en tijdens de proef) geven een beeld van de verkeersstromen. Hiermee kunnen we als gemeente een zorgvuldige afweging maken waarbij rekening wordt gehouden met de doorstroming bij de Beekse brug, maar ook met de leefbaarheid in de kern Beek en Donk."

Aangepaste openingstijden brug
Sinds eind oktober 2015 is de Beekse Brug tijdens de spits open op vaste tijden. Het effect hiervan is dat de filelengte van het wegverkeer is afgenomen in de ochtendspits. In de avondspits is er een minimale afname te zien van de filelengte. Opvallend daarbij is de filelengte op de N615 richting Gemert rond 17.30 uur. Hierbij lijkt vooral de inrichting van het kruispunt bij de Bosscheweg de oorzaak van de filelengte. Sinds 8 augustus bedient Rijkswaterstaat de brug nu in de spits om 7.38, 8.18, 16.34 en 17.14 uur. Deze tijden komen in de plaats van de eerder afgesproken tijden van 7.15, 8.50, 16.05 en 17.30 uur.

Aanpak N615
Naast het instellen van deze tijden zal de Provincie Noord-Brabant op aangeven van de gemeente ook de N615 op Laarbeeks grondgebied in 2017 gaan verbeteren. Diverse verbeterpunten zijn reeds geformuleerd. Ook deze maatregelen moeten bijdragen aan een betere doorstroming van het verkeer. Over details in de uitvoering en de consequenties wordt nog overleg gevoerd.

Beter bereikbaar zijn
Een goede verkeersdoorstroming op de N279 draagt ook bij aan een betere bereikbaarheid van Zuidoost-Brabant. De Provincie heeft al besloten om een aantal kruisingen met de N279 ongelijkvloers te maken en bij die aanleg rekening te houden met een mogelijke verbreding naar twee keer twee rijstroken voor de N279. Het verder verbreden van de N279 dan het deel tussen 's-Hertogenbosch en Veghel is vooralsnog niet gepland en zal vooral afhangen van het verkeersaanbod op de N279.

Van Zeeland besluit: "Een verbeterde doorstroming van weg- en waterverkeer in Beek en Donk past perfect in de hoofdlijnen van het bereikbaarheidsakkoord. Dat geldt zowel voor de Beekse Brug als voor de N615 en de N279."