Leden van de projectgroep zien een zonnige toekomst voor Sparta'25 tegemoet
Leden van de projectgroep zien een zonnige toekomst voor Sparta'25 tegemoet Fotograaf: Mark Barten

Duurzaam Sparta'25 gaat van start

Sportnieuws Sport

Beek en Donk - De afgelopen maanden is een totaalbedrag van €70.000 aan obligaties verkocht aan de leden van voetbalvereniging Sparta'25. Een heel mooi succes. Samen met de toegezegde €25.000 aan subsidie van het Rijk kan hiermee het duurzaamheidsplan van Sparta'25 worden gerealiseerd.

Het plan bestaat uit het vervangen van alle traditionele lampen door ledlampen op het trainingsveld, een omzetting van de verlichting op het hoofdveld, de omzetting van een grootverbruik aansluiting naar twee kleinverbruik aansluitingen en het plaatsen van 108 zonnepanelen op de kleedaccommodatie.

Een grote klus die de komende maanden zal worden uitgevoerd. Een gedeelte van de werkzaamheden zal worden uitgevoerd door bedrijven waarmee contracten zijn afgesloten, een ander deel zal door vrijwilligers worden uitgevoerd. Sparta'25 denkt in november 2016 de werkzaamheden afgerond te hebben.

De voetbalvereniging is heel blij dat ze in zo'n korte tijd alle obligaties hebben verkocht aan leden, vrijwilligers en sponsoren. Ook de Rabobank en de Vrienden van Sparta'25 hebben een mooie bijdrage geleverd. Ze willen hen dan ook allemaal hartelijk danken voor het vertrouwen in dit project en hun bijdrage hierin. Mede dankzij jullie kunnen ze dit project nu gaan realiseren. In de komende weken zullen de obligaties uitgegeven worden en persoonlijk worden overhandigd.

De realisatie van het project zal er de komende maanden als volgt uitzien: in september zullen de aanpassing aan het hoofdveld starten. De ledlampen voor het trainingsveld zijn inmiddels bestelt en worden half oktober geleverd. Het plaatsen van de ledverlichting zal zo'n vijf dagen in beslag gaan nemen. Omdat dit mast voor mast gaat, kan er in die periode gewoon getraind worden. Na het realiseren van de ledverlichting wordt de grootverbruikaansluiting omgezet naar twee consumentenaansluitingen. Deze klinkt simpel, maar daar moet veel voor gebeuren, zoals het afvoeren van een trafo en het aanleggen van nieuwe meterkasten. De laatste stap is het plaatsen van 108 zonnepanelen op het plat dak van de kleedlokalen. De werkzaamheden vinden zoveel mogelijk overdag plaats zodat trainingen en wedstrijden normaal kunnen plaatsvinden.

Vanaf november 2016 zal Sparta'25 daarmee echt een stuk duurzamer zijn. Met het duurzaamheidsplan zal de voetbalclub van een elektriciteitsverbruik van circa 75.000 kWh naar een verbruik van circa 45.000 kWh gaan. In de toekomst hopen ze nog verdere stappen te kunnen zetten. Via www.sparta'25.nl wordt u op de hoogte gehouden van de werkzaamheden.